четвер, 27 травня 2010 16:09

"Кохати чи вбити"

 

Вілен НОВАК, 72 роки, режисер картини, яка представлятиме Україну на конкурсі ІІ Київського міжнародного кінофестивалю. Відомий за стрічками "Принцеса на бобах", "Гу-га!", серіалом "Зупинка на вимогу".

- Сценарій фільму за оповіданням "Ведмідь" Антона Чехова. Цікаво було осучаснити цей твір. Головний герой тепер не поміщик, а банківський працівник, завідує кредитним відділом. Цю роль дуже добре втілив, на жаль, покійний Юрій Степанов (загинув у автокатастрофі в березні 2010-го. - "Країна"). Перед Новим роком його герой отримав завдання повернути кредити, тому їздить по боржниках. Добирається й до "вдовушки с ямочками", як її назвав Чехов.

Думаю, що Чехов не ставив завдання розсмішити читачів. Тому акторам я сказав: "Це - серйозна комедія".

Фільм знімався як у старі добрі часи - на плівці. Це не телевізійний продукт, де треба швидко-швидко: прилетіли актори, тексти їм - і в кадр.

Богдан Ступка грає керівника банку, який дає доручення головному герою - кров із носа повернути кредити. Сцену знімали в кабінеті народного депутата Сергія Ківалова в Одесі.

Знімали без ґеґів усяких, без падінь. Глядачі пам'ятають "Ведмедя" 1938 року з Михайлом Жаровим і Ольгою Андровською. Там усе награно. Жаров скакав, падав, робив страшні очі. Тут нічого такого немає. Мені цікаво, що змушує людину змінити свої почуття від ненависті до любові.

У фільмах нашому глядачеві не вистачає самого кіно. Лише муть комп'ютерна, яка приходить з Америки. Не кажу, що там немає людського кіно. Але ми таке не купуємо. Хороша картина - це фільм про людину. В почуттях можна копирсатися все життя і письменнику, і художнику, і режисерові.

Для зйомок фінальної сцени ми перекрили трамвайну дорогу під Одесою. Люди не могли на роботу дістатися. Хотіли влаштувати нам розбірки. Розказали їм, що це єдиний фільм, який зараз в Україні знімається. Навіть найзліші потеплішали.

Фільм "Любити чи вбити" ("Стріляй негайно!"), 2009, Україна. У ролях: Юрій Степанов Ольга Красько, Ірина Токарчук, Єгор Крутоголов, Богдан Ступка, Георгій Делієв.

Зараз ви читаєте новину «"Кохати чи вбити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі