четверг, 27 мая 2010 16:09

"Кохати чи вбити"

 

Вілен НОВАК, 72 роки, режисер картини, яка представлятиме Україну на конкурсі ІІ Київського міжнародного кінофестивалю. Відомий за стрічками "Принцеса на бобах", "Гу-га!", серіалом "Зупинка на вимогу".

- Сценарій фільму за оповіданням "Ведмідь" Антона Чехова. Цікаво було осучаснити цей твір. Головний герой тепер не поміщик, а банківський працівник, завідує кредитним відділом. Цю роль дуже добре втілив, на жаль, покійний Юрій Степанов (загинув у автокатастрофі в березні 2010-го. - "Країна"). Перед Новим роком його герой отримав завдання повернути кредити, тому їздить по боржниках. Добирається й до "вдовушки с ямочками", як її назвав Чехов.

Думаю, що Чехов не ставив завдання розсмішити читачів. Тому акторам я сказав: "Це - серйозна комедія".

Фільм знімався як у старі добрі часи - на плівці. Це не телевізійний продукт, де треба швидко-швидко: прилетіли актори, тексти їм - і в кадр.

Богдан Ступка грає керівника банку, який дає доручення головному герою - кров із носа повернути кредити. Сцену знімали в кабінеті народного депутата Сергія Ківалова в Одесі.

Знімали без ґеґів усяких, без падінь. Глядачі пам'ятають "Ведмедя" 1938 року з Михайлом Жаровим і Ольгою Андровською. Там усе награно. Жаров скакав, падав, робив страшні очі. Тут нічого такого немає. Мені цікаво, що змушує людину змінити свої почуття від ненависті до любові.

У фільмах нашому глядачеві не вистачає самого кіно. Лише муть комп'ютерна, яка приходить з Америки. Не кажу, що там немає людського кіно. Але ми таке не купуємо. Хороша картина - це фільм про людину. В почуттях можна копирсатися все життя і письменнику, і художнику, і режисерові.

Для зйомок фінальної сцени ми перекрили трамвайну дорогу під Одесою. Люди не могли на роботу дістатися. Хотіли влаштувати нам розбірки. Розказали їм, що це єдиний фільм, який зараз в Україні знімається. Навіть найзліші потеплішали.

Фільм "Любити чи вбити" ("Стріляй негайно!"), 2009, Україна. У ролях: Юрій Степанов Ольга Красько, Ірина Токарчук, Єгор Крутоголов, Богдан Ступка, Георгій Делієв.

Сейчас вы читаете новость «"Кохати чи вбити"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі