четвер, 10 листопада 2022 07:34

Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня

20 жовтня, четвер, 10:17

– Не треба воно нам! – вигукує 60-річна Ірина Загора біля багатоповерхівки в Шевченківському районі Києва. Навколо жінки зібралися літні сусідки. Обговорюють початок опалювального сезону.

– Тобі, може, й тепло, а я сплю у трьох светрах. Від холоду кістки ломить, – перебиває одна з жінок.

– Замерзла – відкрий вікна. На вулиці тепло ще, – відповідає Ірина Загора. – Тепер будемо провітрювати квартири й платити тисячі за опалення. А в морози скажуть, бракує газу.

Опалювальний сезон у столиці розпочався 20 жовтня. Першими батареї потепліли в лікарнях і дитячих садках.

– Цей сезон буде складний, але починати треба вже, – каже міський голова, 51-річний Віталій Кличко. – Ночі холоднішають. Люди вмикають обігрівачі, кондиціонери й перевантажують енергосистему.

З 10 жовтня російські війська щодня б'ють ракетами по електро- й тепломережах України. За тиждень зруйнували 30% електростанцій. Можливі тривалі відключення електрики та проблеми з опаленням

Автор: facebook.com/kyivteploenergo
  Столичні комунальники ремонтують теплотрасу 6 жовтня. Опалювальний сезон розпочався в Києві 20 жовтня. Найперше тепло подали в лікарні й дитячі садки
Столичні комунальники ремонтують теплотрасу 6 жовтня. Опалювальний сезон розпочався в Києві 20 жовтня. Найперше тепло подали в лікарні й дитячі садки

А в цей час:

– Розбираю мамину шафу, – телефонує тернополянка, 34-річна Валентина Ковтун чоловіковій сестрі. Та живе в Іспанії. – Нічого не викидатиму, не порадившись. Відклала тобі фотографії і той посуд, що ти просила.

Свекруха Валентини Любов померла на початку вересня. Мала рак печінки.

– Чоловіка мобілізували у червні, а за два тижні знайшли пухлину в неї. Так стрімко згоріла. Схудла на 30 кілограмів. До останнього була при тямі. Розказала, в чому маю поховати. Померла в мене на руках.

У шафі Валентина знаходить подарунковий пакет. У ньому парфуми і привітання їй з ювілеєм.

– 35 святкуватиму в лютому. Мама Люба вибачається, бо знайду подарунок скоріше. У суботу понесу їй на могилу великий букет її улюблених хризантем.

– Дивися, що зробили. От би й правда згоріло, – говорить Ольга Несен сестрі Оксані. Показує на чорно-білий малюнок на будівлі в місті Балаклія на Харківщині. Там зображена російська Красна площа з написом "Місце для куріння".

Такими муралами художники з Одеси, Харкова, Києва та Рівного розмалювали половину міста. Здебільшого зображують яскраві патріотичні картинки, пишуть жарти. Називають себе Культурним десантом.

– Мистецтво фіксує перемогу життя над смертю і руйнацією, – каже Микола Сєрга з Культурного десанту. – Маємо повертати у міста, які були під окупацією рашистів, кольори.

Раку можна запобігти харчуванням

Рак грудей – найчастіший тип раку в жінок. Більшість його різновидів піддається лікуванню за умови ранньої діагностики. Із 13 найпоширеніших видів раку 29 відсотків випадків можна було б уникнути, лише дотримуючись здорового способу життя. Тобто не курити, бути щодня фізично активними, підтримувати нормальну вагу та збалансовано харчуватися.

Якою може бути харчова профілактика раку молочної залози? Морська риба, риб'ячий жир, морепродукти, насіння льону, горіхи та жовтки мають протизапальний ефект. Калина, горобина, чорниця, смородина, грейпфрут, шкірка яблук містять клітковину та кольорові пігменти, що захищають ДНК клітин молочної залози від ушкоджень вільними радикалами. Сочевиця, квасоля, зелена стручкова квасоля, горох містять менше насиченого жиру, багаті поліфенолами та розчинною клітковиною. Пів чашки ростків броколі збільшує вміст стовбурових клітин, які допомагають протидіяти мутаціям і раку. Усі сорти капусти, кабачки, рукола, редька мають виражені антимутагенні властивості.

Акцент потрібно робити не на конкретних продуктах, а на схемі харчування. Найкращі результати показали принципи середземноморської дієти, де зменшена кількість насиченого жиру, є оливкова олія, зелень, горіхи, риба, нежирне м'ясо.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, лікар-дієтолог

  Тривалі перебої з електроживленням окупованої Запорізької атомної електростанції можуть призвести до другої Фукусіми, вважає голова Енергоатома Петро Котін. Через зупинку системи охолодження починають плавитися паливні стрижні реакторів. ”Катастрофа і хаос – синонім Росії. Ракетами й абсурдними рішеннями добиваються одного – нових трагедій”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Тривалі перебої з електроживленням окупованої Запорізької атомної електростанції можуть призвести до другої Фукусіми, вважає голова Енергоатома Петро Котін. Через зупинку системи охолодження починають плавитися паливні стрижні реакторів. ”Катастрофа і хаос – синонім Росії. Ракетами й абсурдними рішеннями добиваються одного – нових трагедій”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Із терористами не домовляються

Каховська дамба – нова антилюдська мета злочинного кремлівського режиму. У разі її підривання під загрозою затоп­лення опиняться понад 80 населених пунктів. Саме з Каховської ГЕС береться вода для охолодження найбільшої в Європі та третьої у світі за потужністю Запорізької атомної станції.

І Кремль готовий заради зупинення ЗСУ підірвати дамбу й позбавити Крим води. Крим, про який вони стільки років після цинічного захоплення говорили, що він їхній, рідний.

Коли ж елементарний інстинкт само­збереження змусить Захід зрозуміти, що з терористами не домовляються?

Вірю, що питання буде вирішено до Нового року й на концерт до Кобзона відправиться головний диригент нової світової війни. Каддафі теж вважав себе безсмертним. Але й він не погрожував світу ядерною зброєю і техногенними катастрофами.

Олексій БІЛОВОЛ, політичний експерт

10 років ув'язнення отримала звинувачена в державній зраді черкащанка Тетяна Дробот. На початку березня вона переслала телефоном сестрі в Росії знімки фортифікаційних споруд і запропонувала бомбити їх. Виправдовувала захоплення українських міст

"Російська мова має зникнути з нашої території взагалі як елемент ворожої пропаганди й промивання мізків. Англійська є обов'язковою, наша рідна мова є обов'язковою. А насаджувати російські наративи небезпечно. Нібито ми маємо з ними порозумітися. Нам від них нічого не треба, хай відійдуть на свої болота і квакають своєю російською", –

Олексій ДАНІЛОВ, секретар РНБО

У застосунку "Дія" тестують послугу, що дасть змогу внутрішньо переміщеним особам змінити місце проживання та скасувати статус. Міністр цифрової трансформації просить долучатися до тестування.

Із 1 листопада зросте вартість термінового оформлення паспортів громадянина України та для виїзду за кордон. Вартість оформлення паспорта громадянина України протягом 10 днів зросте з 252 до 496 грн. Закордонного здорожчає з 704 до 992 грн.

Рада національної безпеки та оборони України запровадила санкції проти низки артистів. Серед них – Ані Лорак, Регіна Тодоренко, Таїсія Повалій, Сніжана Єгорова, Оксана Марченко. Їхні активи заблокують, заборонять торгові операції й виведення капіталу з України, анулюють ліцензії та до­зволи. Позбавлять державних нагород.

Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня, якщо так хочуть настоятель і громада.

 

3-річний син через дрібницю почав ревіти посеред парку. Відвела його далі від людей, щоб перечекати істерику. До нас підійшли літні жінки. Одна нахилилася до малого і сказала, що забере його та продасть циганам, якщо не замовкне. Зробила їй зауваження й попросила піти геть. Але син тепер боїться розплакатися, після найменшої провини питає, чи не віддам його. Треба йти до психолога.

Олена ЗОЗУЛЯК

У день річниці знайомства з дівчиною підірвався на міні на Луганщині. Думав, не виживу. Врятував побратим. Відірвало руку. Вирішив змовчати, що в госпіталі. Хотів розійтись і не бути тягарем. Вона мене відшукала й запропонувала одружитися. Від щастя розплакався. Побралися. Збираємо гроші на протез.

Сергій КОСТІЧЕНКО

Через війну втратила роботу. Заощадження швидко закінчилися, грошей бракувало навіть на їжу. Нову роботу знайти не могла. В одних вакансіях були дуже невигідні умови, для інших бракувало моїх навичок. Узяла кредит і купила курс роботи онлайн. За це мене засудили всі родичі. Казали, краще пішла б офіціанткою чи прибиральницею. Через місяць навчання знайшла першого клієнта. Вела соцмережі компанії. Заплатили 8 тис. грн. Тепер працюю відразу з трьома замовниками.

Ірина ЛИТВИН

На початку війни дуже економив. Залишився без роботи, боявся витратити зайву гривню. Коли побачив, як бомблять наші міста, як гинуть люди, наче перемкнуло щось у голові. Усі заощадження перерахував фонду Сергія Притули. Собі лишив 500 грн на їжу.

Андрій ПОЗІХА, 32 роки, Тернопіль

Маю родичку в Росії. Щодня скидаю їй фото й відео наслідків війни, звірств рашистів. Показую статистику вбитих росіян. Спершу не вірила. Через вісім місяців почала оговтуватися. Жаліється, що через мої відео й фото щоночі сняться жахіття, не може спати. Я тішуся.

Оксана ТИЩЕНКО, 43 роки, Полтава

Коли в Україну почали залітати "Шахіди", боялися і ховались у підвали. А сусід стріляв по них із мисливської зброї. Один збив, гепнув неподалік у полі. Попросив так не робити, бо може впасти нам на голову. Не слухав. Довелося викликати поліцію. Зброю вилучили. Тепер не вітається.

Ігор БІЛОВЕЦЬКИЙ, 56 років,

село Яструбине Сумської області

Умовила чоловіка пройти психологічні тести, щоб навчитися краще розуміти одне одного. Виписували хороші й погані наші риси. Коли вказували, що саме хотіли б змінити в сімейному житті, влаштували скандал на всю вулицю. Тепер готуємо розлучення, бридко навіть дивитися в його бік.

Катерина ЛОЇК, 35 років, Черкаси

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі