вівторок, 08 березня 2022 13:34

"Переказав гроші для ваших військових. Хочу докластися до якоїсь ракети"

Автор: gettyimages
  Кілька тисяч людей вийшли протестувати проти нападу Росії на Україну в центрі грузинської столиці Тбілісі 5 березня
Кілька тисяч людей вийшли протестувати проти нападу Росії на Україну в центрі грузинської столиці Тбілісі 5 березня

Міжнародні компанії заявляють про вихід із російського ринку після масованого нападу на Україну 24 лютого. Співпрацю розірвали Apple, Samsung, люксові бренди косметики й одягу. Магазини IKEA закрили.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що готують нові санкції. До економічних обмежень проти Росії долучився Сингапур

Філіппа РОНЕЙ, 53 роки, косметолог, Париж, Франція:

– Готуємо семінар для лікарів б'юті-індустрії. Вчимо працювати з нашими препаратами. На навчання зголосилися три московські клініки. Вирішили не ризикувати репутацією і не мати справи з путіністами. Відмовили.

Зібрали одяг, їжу і трохи грошей. Зайшла в аптеку, щоб купити косметики для дітей в Україні. Провізорка перепитала, для чого мені стільки. Передзвонила власнику. Той сказав дати три ящики медикаментів і не брати грошей.

Сподіваюся, путінський режим скоро помре. Цього вам бажає весь адекватний світ.

Родріго ВАХЕС, 43 роки, журналіст, Мехіко, Мексика:

– Дивно, що росіяни не бачать, що їх підтримують тільки психопати й невдахи. Ця війна – пряма дорога до економічного й соціального колапсу. Лукашенко, Кальдерон, Кім Чен Ин – така собі компанія.

Донька приятеля була в Харкові 24 лютого. Розгубилася. Їй допомогли незнайомі люди. Взяли в машину, вивезли до Польщі. Повертатися додому не хоче. Мріє знову працювати в харківському ресторані. Просить передати їй спецій і декор, бо попередній згорів під час бомбардувань.

Весь світ спостерігає за цим абсурдом. Не вкладається в голові, що таке можливо у XXI столітті. Росія і Путін не зупиняться самі. Шкода й боляче, що така важка місія випала маленькій і героїчній Україні.

Альфред СТАНЧИЧ, 61 рік, власник магазину, Кельн:

– Написав оголошення, що в магазині не раді росіянам. Відмовився від спів­праці з їхнім постачальником – привозив раз на місяць квашені огірки, капусту, гречку, бублики, рибні консерви.

Зайшла обурена сусідка, вона вісім років купувала в нас, а тепер їй не раді. На сторінці публікує фото Путіна. Кричала, що це втручається НАТО і росіяни ніколи не обстрілювали б мирних міст. Доводила, що українці самі себе обстрілюють, щоб виставити Путіна в поганому світлі. Я не маю на неї ні сил, ні часу.

Прикро, що не можемо підтримати Україну належно. Росія тримає Європу на газовій голці, ніхто не хоче втягуватись у прямий конфлікт. Але все моє оточення робить щось, щоб хоч трохи полегшити комусь життя. Зібрали продукти, одяг, іграшки. Нам не все одно. Тримайтеся.

Вілма ІСТОН, 38 років, заводчиця кішок, Бірмінгем, Велика Британія:

– Проголосували, щоб виключити росіян з усіх міжнародних виставок. Люди сміялися з цієї заборони, але це те, що ми можемо. Та наш внесок – ізоляція майже сотні людей. Без міжнародних виставок такий бізнес втрачає великі гроші. Ви не можете на виставці в Рязані підтвердити породу чи отримати титул. Кошенята здешевшають.

Батьки мого чоловіка були українцями. Хотіли забрати його двоюрідного брата, але він захищає свою землю.

Україна переможе, бо добро мусить подолати зло. Думаю, світ допоможе вам відбудуватися. Але втрачених життів не повернеш. Ця кривава пляма лежатиме на Росії.

Любов ГАЛІОГЛУ, 41 рік, Стамбул, Туреччина:

– Нас у мами було шестеро. Я вже 22 роки живу в Туреччині. Брат і сестра залишились у Харкові. Ще одна сестра Галя вийшла заміж у Росію.

Брат зараз у територіальній обороні Харкова. Сестра Ольга з чоловіком ви­їхали 4 березня. Зять має сильні панічні атаки. Хочу, щоб переправили до мене дітей.

Олі подзвонила сестра з Росії, що треба ще трішки потерпіти, щоб Путін звільнив Україну від нацистів. Коли Оля почала плакати, бо бачила розірване тіло сусідки, сказала, що нам усім промили мозок. Вони не розуміють, що накоїли. На будь-які спроби показати правду поливають брехнею і дурницями. Заблокувала Галю в усіх месенджерах.

Після нападу на Україну в Галі було фото материного будинку з підписом, що недовго лишилося, щоб українці й росіяни зібралися за одним столом без бандерівців і фашистів. 3 березня в будинок влучила російська ракета. Добре, що мама не дожила до цього дня.

Місцеві бізнесмени оплатили лікування двох дітей з України в турецьких клініках.

Ахмад-Саїд ДАССА, 51 рік, викладач, Стокгольм, Швеція:

– Росіяни використовують ту саму стратегію, що й у мене на батьківщині – у Сирії. Бомблять мирних людей, беруть заручників. Я щасливий, що українці мстяться за нас. Переказав трохи грошей для ваших військових. Хотілося б докластися до якоїсь ракети, яка зіб'є тих, хто атакував мій дім.

Дружина казала, що найважче пережити перший рік війни. Не думаю, що у вас дійте до цього. Росія не була готова до такого опору. Давно вони не ховали своїх тисячами.

Ви на своїй землі. Захищаєте своїх жінок і дітей. Вірю, що наші невинно убиті додаватимуть вам люті й сил. Помстіться за всіх, кому росіяни принесли смерть і горе.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Переказав гроші для ваших військових. Хочу докластися до якоїсь ракети"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі