середа, 07 листопада 2018 15:25

Навіть на межі життя й смерті всередині маємо щось таке, що втримує від перетворення на звірів

Найцікавіші події листопада

1 листопада

По 20 кг ваги набрали шведська акторка Єва Меландер і її фінський колега Ееро Мілонофф для зйомок у фільмі "На межі світів". По 5 год. щодня їм накладали грим і силіконові маски на обличчя.

Тіна працює на митниці, за сюжетом. Перевіряє пороми, що курсують між Гельсінкі й Стокгольмом. Має здатність нюхом відчувати сором, страх. Це допомагає виявляти порушників, контрабандистів. Емоції одного пасажира не може розгадати. Закохується в нього. Обоє героїв – зовні непривабливі. З'ясовується, що вони нащадки тролів – міфічних істот зі скандинавських легенд.

– Як будь-яка казка, ця стрічка універсальною мовою говорить про проблеми людства, – каже кінокритик Олександр Гусєв, 39 років. – У фільмах жахів, містичних творах страховиська є алегорією пригнічених меншин – етнічних, мовних, сексуальних, релігійних. Виставляючи людей у монструозному образі, намагаємося виправдати свою неприязнь чи ненависть до них. Так у фільмах Третього рейху змальовували євреїв, за сталінської епохи – диверсантів, аристократів, дворян. Шведський режисер іранського походження Алі Аббасі ставить питання: наскільки більшість – нормальна, чи не є вони самі монстрами?

Вихід в український прокат шведського фільму "На межі світів", режисер Алі Аббасі.

Автор: www.rocketnews.com
  Британський музикант Стінг (ліворуч) і зірка реггі з Ямайки Шеггі виступлять у Києві на підтримку свого спільного альбому 44/876. Світове турне дуету триває з червня, ”Ніколи ще реггі й рок не звучали так добре”, – написало про ці гастролі іспанське видання Vanitatis El Confidencial
Британський музикант Стінг (ліворуч) і зірка реггі з Ямайки Шеггі виступлять у Києві на підтримку свого спільного альбому 44/876. Світове турне дуету триває з червня, ”Ніколи ще реггі й рок не звучали так добре”, – написало про ці гастролі іспанське видання Vanitatis El Confidencial

3 листопада

Твори Вольфганга Амадея Моцарта, Людвіга ван Бетховена, Ґленна Міллера зіграють на концерті класики і джазу для дітей. Виступ Президентського оркестру супроводжуватимуть ілюзіоністи й лазерне шоу.

– Давно думала, як зацікавити дітей класикою, – каже продюсерка Стелла Красовська. – Маю 5-річну доньку. Зростає в музичній родині: я за освітою хоровий диригент, чоловік працює в нотному видавництві. Але на концертах класичної музики донька все одно дивиться мультики на телефоні. Діти сприймають світ образно. Має бути картинка, емоція. Якось в інтернеті побачила фото знайомого ілюзіоніста. Подумала: чому б не поєднати фокуси з виступом оркестру? Після концерту класика в малечі асоціюватиметься з чимось захопливим.

Концерт "Майстри ілюзії та оркестр"

Київ, 12:00, Будинок художника, Львівська площа, 1–5

10 листопада

Понад 600 художників, скульпторів і музикантів подали заявки для участі у тренінгу "Як просувати власний культурний продукт".

– Команда "Книжкового Арсеналу" намагається зацікавити українців іноземними письменниками, видавцями, дизайнерами, філософами чи ілюстраторами. Тобто почесними гостями, приїзд яких є найзатратнішою частиною бюджету фестивалю, – розповідає координаторка "Книжкового Арсеналу" 30-річна Оксана Хмельовська, яка проведе майстер-клас для учасників заходу.

– Нобелівська лауреатка, білоруска Світлана Алексієвич чи дитячий письменник із Швеції Ульф Старк – брендові митці. Нові ж імена не скажуть багато нашим відвідувачам. Шукаємо яскраві зачіпки у біографіях. Наприклад, ісландський поет і прозаїк Сьйон – автор текстів Бйорк, а за пісню до фільму Ларса фон Трієра "Та, що танцює в темряві" ледве не отримав "Оскар". І хоч це не найважливіші досягнення у його творчій біографії, саме вони стали місточком для початку знайомства з нашим читачем. Що ж до українських письменників за кордоном, то, окрім Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Оксани Забужко й Андрія Куркова, говорити про особливу помітність їх у тамтешньому інформаційному полі не випадає. Щоправда, в останні роки є гарні історії попадання – зацікавлення Чорнобилем, і відповідно – творчістю письменника-сталкера Маркіяна Камиша. Отримання Танею Малярчук престижної німецькомовної літературної премії і інтерес до її україномовної творчості. Про бренд творчої майстерні "Аґрафки" (львівські художники Романа Романишин і Андрій Лесів, автори дитячих книжок-картинок. – Країна) знає цілий світ. Буквально щотижня виходять їхні книжки в перекладах іншими мовами.

Інтерактивний тренінг "Як просувати власний культурний продукт"

Київ, 09:30, Громадський центр HUB 4.0, пров. Ярославський, 1/3

14 листопада

44/876 – так називається спільний альбом британського музиканта Стінга і зірки стилю реггі ямайця Шеґґі. В назві поєднали телефонні коди двох країн. Платівку присвятили музиці й культурі Карибських островів.

1983-го на Ямайці Стінг написав один зі своїх найвідоміших хітів – Every Breath You Take – "Кожен твій подих". У цей період він розлучався з першою дружиною, ірландською актрисою Френсіс Томелті.

– Слова пісні написав від імені зловісного героя, який стежить за кожним твоїм подихом, рухом, – згадує Стінг, 67 років. – Я прокинувся серед ночі й у голові звучав цей рядок. Я сів за піаніно й написав пісню за півгодини. Вона ніби втішна і любовна. В той час не усвідомлював, які гнітючі в ній слова. Здається, я думав про Великого Брата з орвелівського роману "1984". Засмучує, що багато хто вважає пісню позитивнішою, ніж вона є. Пісня – про кохання без взаємності, про одержимість, ревнощі. Одна пара сказала мені: "Every Breath You Take була головною на нашому весіллі ". Я подумав: ну що ж, щасти.

Спільний концерт британського музиканта Стінга й ямайця Шеггі.

Київ, 20.00, Палац спорту, пл. Спортивна, 1

16–18 листопада

Із 243 пасажирів літака Дубаї – Бангкок вижили шестеро, за сюжетом роману "Де немає Бога" рівненського письменника Макса Кідрука, 34 роки.

– Катастрофа сталася над пакистанським гірським масивом Гашербрум, – розповідає він. – На висоту 6 тисяч метрів вертольоти не піднімаються. Це робить порятунок майже неможливим. Вцілілі мають непрості історії, характери. Мусять вживатися між собою. Українка Анна Янголь летіла до Таїланду рятувати сина з в'язниці. Росіянин Єгор Парамонов боявся літати після загибелі коханки. Вона була на борту малайзійського Боїнга, який росіяни збили над Донбасом 2014-го. Крім них – німецький політик, папський кардинал, американський футболіст, лікарка з Ізраїлю.

Ця історія – не про катастрофу чи виживання. Хотів показати, що навіть на межі життя й смерті всередині маємо щось таке, що втримує нас від перетворення на звірів. Є думка, що природа – це лише зуби, кігті й м'язи. Але для деяких видів еволюційною перевагою стали співчуття і співпраця.

Макс Кідрук – один з учасників фестивалю "Фронтера". Крім нього, виступлять Оксана Забужко, Андрій Любка, Олександр Бойченко, письменники з Польщі, Білорусі, Латвії.

Міжнародний літературний фестиваль "Фронтера"

Луцьк, Палац культури, вул. Богдана Хмельницького, 1

20 листопада

"Не буде Ротаня Руслана. Та в нас тандем є дуже славний! Ярмоленко та Коноплянка – ядро півзахисної ланки", – шкода, що на найближчій домашній грі національної команди ця фанатська кричалка буде неактуальна, – пише блогер Денис Гусак, 38 років. – Товариський матч із турками відбудеться на "Дніпро-арені". Три з половиною роки не виходив на поле цього стадіону Євген Коноплянка. Колишня зірка місцевого "Дніпра" зараз захищає кольори німецького "Шальке 04". А от гравець лондонського "Вест Хему" Андрій Ярмоленко в останньому турі англійської прем'єр-ліги ушкодив ахіл й вибув з гри щонайменше на півроку.

Товариський матч збірна України – збірна Туреччини

Дніпро, "Дніпро-арена", вул. Херсонська, 7, трансляція на телеканалах "Футбол", "Україна"

22 листопада

100 мечів виготовили ковалі за світлинами археологічних знахідок XIII ст. Зброю використали на зйомках історичного бойовика "Король Данило" – про Данила Галицького.

Для акторів пошили близько 200 костюмів. На Львівщині звели декорації, що відтворюють середньовічне місто Холм.

– Збудували копію Холмського замку – резиденції Данила Галицького, – розповідає режисер Тарас Химич, 42 роки. – Консультувалися з істориками, архітекторами. Від справжньої споруди залишився тільки фундамент. Невдовзі після смерті короля замок знищила пожежа. Для фільму його копію звели тернопільчани. Не вірили, що це – для кіно. Думали, будують ресторан чи готель.

Данило Галицький, за сюжетом, утримує владу, протистоячи Тевтонському ордену, Золотій Орді та внутрішнім ворогам. У XIIІ столітті Україна не була аморфною, як її малювали в Радянському Союзі. Це була європейська держава, яку боялись і поважали.

Роль Данила Галицького зіграв каскадер із Запоріжжя Сергій Ярмошенко.

Прем'єра фільму "Король Данило", режисер Тарас Химич

Автор: promo
  На зйомках історичного бойовика ”Король Данило” задіяли 40 каскадерів. – Хвилину екранного часу могли фільмувати тиждень через тренування, опанування прийомів середньовічного фехтування, – каже режисер картини Тарас Химич
На зйомках історичного бойовика ”Король Данило” задіяли 40 каскадерів. – Хвилину екранного часу могли фільмувати тиждень через тренування, опанування прийомів середньовічного фехтування, – каже режисер картини Тарас Химич

25–30 листопада

Назву вистави "Юля, сядь" столичний Дикий театр змінив на "Жінко, сядь". Хочуть уникнути помилкових асоціацій у розпал передвиборної кампанії.

26-річна Юля заміжня за старшим на рік Санею, за сюжетом. Подружжя постійно свариться. Чоловік принижує дружину, виганяє її з дому, погрожує забрати дітей.

– Через подібне проходять багато жінок, тому нова назва влучніша, – каже драматург Наталія Блок, 38 років. Постановку готують за її п'єсою "Любов сильніша". – Часто у сімейних негараздах звинувачують дружин. Психологічне насилля не вважають чимось серйозним. Юля звертається до свекрухи по пораду. Та дорікає: "Чим його годувала? Коли востаннє варила борщ? Ти ж бачила, за кого виходила заміж". П'єсу я написала 2015-го. За рік до того пережила складне розлучення. Деякі репліки Сані – це слова, які чула від колишнього чоловіка. Завжди пишу про те, що мене хвилює, обурює. Лише так можна зачепити глядача. Коли дратувало, що дехто не помічає війни на Донбасі, написала моноп'єсу "Крізь шкіру". Її героїню вражає хвороба – на шкірі проявляються плями кольору хакі. Бо дихала просяклим війною повітрям.

Вистава "Жінко, сядь".

Київ, 20:00, Центр Леся Курбаса, вул. Володимирська, 23в

Зараз ви читаєте новину «Навіть на межі життя й смерті всередині маємо щось таке, що втримує від перетворення на звірів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі