середа, 04 грудня 2019 13:19

На полі виникають десятки тисяч ситуацій. Хочу, щоб гравці читали їх однаково

Україна не має 25 рівноцінних футболістів, аби безболісно замінити лідерів

Збірна не програла жодного поєдинку у відборі на Євро-2020. Усі наші провідні футболісти були в хорошій формі напередодні ключового матчу, вдома з Португалією (Україна виграла – 2:1. – Країна). Хіба що Євген Коноплянка тільки набирав форму після непростого періоду в німецькому "Шальке" й переходу до "Шахтаря". Але на його позиції мали резерв.

Успіх 2019-го очевидний. Але над багатьма аспектами гри ще треба працювати. Команда має прогресувати. Наш тренерський штаб поставив собі завдання: усі гравці національної команди повинні однаково "читати" ситуації, що виникають на полі. Тільки-но йде перебудування, скажімо, з атаки в оборону, мають знати, яку позицію зайняти.

Не можу сказати, наскільки нам це вдалося. Та в київській грі з Португалією показали хорошу якість гри.

Автор: REUTERS
  Андрій ШЕВЧЕНКО  43 роки, головний тренер збірної України Народився 29 вересня 1976-го в селі Двірківщина Яготинського району Київської області. 3-річним переїхав до Києва. Займався у футбольній школі ”Динамо”. Дебютував у складі основної команди 18-річним. Тоді ж забив перший м’яч у Лізі чемпіонів – у ворота німецької ”Баварії”. У складі цієї команди – півфіналіст Ліги чемпіонів 1998/1999. З 1 липня 1999 року – гравець італійського ”Мілана”. Перейшов туди за 25 мільйонів доларів. Виграв Лігу чемпіонів-2003, володар ”Золотого м’яча-2004”. Другий бомбардир в історії клубу – 175 м’ячів. У 2006–2008 роках виступав за англійський ”Челсі”, туди пере­йшов за 50 мільйонів доларів. Чвертьфіналіст Кубка світу-2006. Закінчив кар’єру на Євро-2012. Забив два м’ячі Швеції. Збірна перемогла, але не вийшла з групи. У лютому 2016-го став помічником головного тренера збірної України. З липня того ж року – очолив тренерський штаб. Покликав іноземних помічників – італійців Мауро Тассотті та Андреа Малдеру, іспанця Педро Харо. У відборі до Євро-2020 команда здобула 83,17 відсотка можливих очок, виграла всі домашні матчі й не поступилася в жодному – найуспішніша кваліфікація в історії збірної України. Одружений з американською моделлю Крістен Пазік. Має четверо синів. Мешкають у Лондоні. На фото: Під керівництвом головного тренера Андрія Шевченка футбольна збірна України провела  33 матчі -  19 перемог,  9 нічиїх, 5 поразок
Андрій ШЕВЧЕНКО 43 роки, головний тренер збірної України Народився 29 вересня 1976-го в селі Двірківщина Яготинського району Київської області. 3-річним переїхав до Києва. Займався у футбольній школі ”Динамо”. Дебютував у складі основної команди 18-річним. Тоді ж забив перший м’яч у Лізі чемпіонів – у ворота німецької ”Баварії”. У складі цієї команди – півфіналіст Ліги чемпіонів 1998/1999. З 1 липня 1999 року – гравець італійського ”Мілана”. Перейшов туди за 25 мільйонів доларів. Виграв Лігу чемпіонів-2003, володар ”Золотого м’яча-2004”. Другий бомбардир в історії клубу – 175 м’ячів. У 2006–2008 роках виступав за англійський ”Челсі”, туди пере­йшов за 50 мільйонів доларів. Чвертьфіналіст Кубка світу-2006. Закінчив кар’єру на Євро-2012. Забив два м’ячі Швеції. Збірна перемогла, але не вийшла з групи. У лютому 2016-го став помічником головного тренера збірної України. З липня того ж року – очолив тренерський штаб. Покликав іноземних помічників – італійців Мауро Тассотті та Андреа Малдеру, іспанця Педро Харо. У відборі до Євро-2020 команда здобула 83,17 відсотка можливих очок, виграла всі домашні матчі й не поступилася в жодному – найуспішніша кваліфікація в історії збірної України. Одружений з американською моделлю Крістен Пазік. Має четверо синів. Мешкають у Лондоні. На фото: Під керівництвом головного тренера Андрія Шевченка футбольна збірна України провела 33 матчі - 19 перемог, 9 нічиїх, 5 поразок

На полі виникають десятки тисяч ситуацій. І ти маєш бути готовий до кожної. Часу на роботу зі "збірниками" обмаль – отримуємо їх із клубів за кілька днів до матчу. Тому важливо його використати максимально ефективно.

Не маю самостійного тренерського досвіду в підготовці національної команди до великого турніру. Але головне – щоб не було травм. Не можемо дозволити собі втратити ключових футболістів. Україна не має 25 рівноцінних гравців, аби безболісно замінити лідерів. Якщо хтось випаде – це позначиться на якості гри.

Напередодні старту кваліфікаційного турніру до Євро-2020 я пообіцяв, що вийдемо до фінальної частини. Зараз нічого такого не скажу. Я не знаю команди, що поїде на Євро, не знаю суперників на першому етапі. З мого боку було б нерозумно розкидатися гучними словами.

Відбір на Кубок світу-2018 не склався за результатом. Не змогли пробитися до фіналу. Але я бачив: ця невдача не пов'язана з якістю гри, яка була вищою за третє місце в групі (поступилися Ісландії та Хорватії, майбутнім віце-чемпіонам світу. – Країна). Просто кожній команді потрібен час на становлення.

Ми йшли поетапно. Виграли груповий етап Ліги націй (у наступному розіграші турніру збірна України боротиметься серед найсильніших команд Європи. – Країна). Це було надважливо для футболістів – вони набули переможного досвіду.

Серби – по-футбольному неприємний суперник, технічна команда. Обіграли їх 7:2 за підсумками двох матчів у відборі. Але вважаю, що в цієї команди є потенціал пробитися на Євро через Лігу націй. Не виключаю, що зустрінемося з ними влітку.

Кожен футболіст команди має доводити: він гідний грати тут.

Я залежний від клубів. Від того, як вони готують футболістів, у якому стані ті приїжджають. У червні 2017 року Україна програла товариський поєдинок із Мальтою. Це був навіть не матч, а спаринг, в якому ми з колегою з Мальти домовилися про більшу кількість замін. Після того преса й уболівальники команду розбили. Було б дивно говорити, що я тим задоволений. Але розумів: до мене футболісти приїхали порожні після важкого сезону. У команди не було енергії. Мав чотири-п'ять днів, аби вирішити цю проблему. У матчі відбору на Кубок світу у Фінляндії ми перемогли. Та, якби не було поразки від Мальти, могли б не виграти у фінів.

Рік тому в зустрічі зі Словаччиною я поставив трьох центральних захисників. Це дає перевагу на різних ділянках поля. Залежно від того, які акценти ставить команда – на оборону, на тримання м'яча, на вертикальні передачі. Та, чи повернуся до цієї схеми, не знаю. Питання не в ній – система нічого не гарантує, – а в якості футболістів. Треба обрати такий підхід, щоб гравці показували найбільшу ефективність.

Як тренер я ще не стикався з відеоповторами. На Кубку світу ми не грали, а у відборі на Євро вони не були передбачені. Проте двома руками за. Це дасть арбітрам можливість ухвалювати правильні рішення під час матчу, уникати помилок.

Останній матч, який справив враження, "Ліверпуль" – "Манчестер Сіті" (відбувся 10 листопада, "Ліверпуль" переміг – 3:1. – Країна). "Ліверпуль" нині – клуб, що має тренера й гравців із необмеженим потенціалом.

Зараз ви читаєте новину «На полі виникають десятки тисяч ситуацій. Хочу, щоб гравці читали їх однаково». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі