середа, 20 лютого 2013 15:50

Дві пари трусів має зносити українець за рік

П'ятниця, 15 лютого, 20.13

На сцену столичного палацу "Україна" виходить 34-річна британка Ванесса Мей. Тримає скрипку, яку 1761-го виготовив італійський майстер Джованні Ґваданіні. Колись на ній грав італійський віртуоз Нікколо Паганіні. Зараз інструмент коштує півмільйона доларів. На ньому скрипалька гратиме півтори години.

– Колись скрипку вкрали прямо перед моїм концертом у Лондоні, – розповіла перед виступом. – На щастя, за три місяці поліція розшукала її й повернула. А ще через півроку я, спускаючись зі сцени на репетиції, примудрилася впасти прямо на скрипку. Вона розлетілася на кілька шматків. Але майстри так відреставрували інструмент, що ремонт на звучанні не позначився.

Концерт мав розпочатися о 19.00. Але 1 годину 13 хвилин Ванессу Мей гримувала візажистка, яка спеціально прилетіла з Лондона. Тим часом інші музиканти пригощалися стейками з лосося, овочами на грилі й різото в кафе у фойє палацу "Україна". Із напоїв на столі була тільки газована вода

А в цей час:

33-річний Андрій Мироненко з Полтави відкриває сайт, де продають запчастини до автомобілів. Шукає ліву фару до "Таврії".

– Здуру погодився одному чоловіку відремонтувати його корито, де весь лівий бік здертий, – розповідає своєму напарнику 34-річному Анатолію Войтенку. – Дід їхав по селу десь 60 кілометрів на годину. Тут на дорогу корова вискочила. Він її підсадив на капот. Скотина від удару аж перевернулася – рогами вибила переднє і бокове скло, копитами обоє лівих дверей придавила. Корову віддали на ковбасу, щоб довго не мучилася. Дід до господарів: чого не дивилися за твариною, ледь мене не вбила. Ті – багатодітні, біднота. В суд на діда не подали, але й на ремонт нічого не виділили. Старому пообіцяв за 10 тисяч "Таврію" скласти. Думав, зароблю трохи. Бачу, хоч би свої не прийшлося докладати. Деякі деталі по три рази купував – не підходять.

29-річна Вікторія Шиленко з Вінниці рве весільну сукню, клапті кидає у вікно багато­поверхівки. Внизу стоїть її чоловік Андрій із букетом троянд.

– Провідувала маму в Хмельницькому. Вона прихворіла, я мала пробути там усі вихідні. Але їй стало краще, тому поїхала раніше. Двері квартири відкрила власним ключем. Заходжу в спальню, а там на нашому ліжку – чоловік і сусідка 20-річна Оля.

Вікторія заплющила очі й вийшла на ­кухню.

– Я не плакала, просто було противно. Чула, як ті двоє швидко збираються. Коли за чоловіком закрились двері, на мене найшла істерика. Спочатку я зібрала його речі й повикидала у вікно. Він намагався ловити сорочки та штани. Але коли я жбурнула магнітолу, десь зник. Повернувся за годину з квітами і став просити пробачення. Я не пустила. Наступного дня приїхала свекруха, теж вибачалася.

Вікторія з Андрієм прожили у шлюбі п'ять років. У понеділок вона подасть на розлучення.

– Які макаруни і шоколад з перцем? Ти би ціни тут побачила! – кричить у слухавку мобільного телефону Андрій Стоцький, 29 років. – 50 гривень, що ти мені дала, тільки на пончик і каву вистачило. Тридцятку за білет вхідний віддав.

Андрій чекає маршрутку на зупинці в центрі Львова. Повертається із Свята шоколаду, що відбувалося в Палаці мистецтв.

Із четверга по неділю всі зали Палацу зайняли ятки із виробами з шоколаду. Щодня відвідувачам пропонували нову розвагу. У четвер усі охочі пари могли повінчатися на сцені у костюмах шоколадних короля і королеви. Для дітей відкрили шоколадну залізницю. Іграшковий потяг їздив поміж півметрових будівель із шоколаду – оперного театру та ратуші. Наступного дня з'явився 3-метровий шоколадний сонячний годинник. Він показує реальний час.

– Якби знав, що солодощі за такими цінами, ніколи б не пішов, – каже Андрій Стоцький. – За три тістечка-­макаруни завбільшки як п'ять копійок правили 15 гривень, цукерочка ручної роботи – 7. Зміг дозволити собі пончик у шоколаді за 12 гривень.

Діти помиратимуть в ім'я розвитку українського виробництва?

З 1 березня імпортери ліків до України будуть змушені пройти ліцензування. Це може призвести до подорожчання та зникнення з аптек деяких препаратів.

Зараз запаси імпортних ліків в аптеках обмежені, а попит високий. Буде ажіотаж, унаслідок якого автоматично підстрибнуть ціни. Паралельно почне розгортатися "чорний ринок". Є препарати, які не можна замінити українськими відповідниками – гормони, хіміотерапевтичні засоби для онкохворих. ­Дитячий інсулін буває тільки імпортний. Що, тепер хворим на діабет дітям помирати в ім'я розвитку вітчизняного виробництва? Для пацієнтів таке "ліцензування" означатиме якщо не смерть, то додаткові витрати на ліки сумнівного походження. А ще ж є унікальні препарати, розпочати виробництво яких в Україні дуже складно.

Крім того, ліцензування – потенційна корупційна схема. Бюджет теж щось отримає, але найбільше зароблять ті, хто видають ліцензії. Чиновники не пускатимуть товари на ринок. Казатимуть імпортерам: у вас не там стоїть кома, а тут не так написано.

Вікторія ТИМОШЕВСЬКА, доктор медичних наук, директор програми "Громадське здоров'я" міжнародного фонду "Відродження"

 

Опозиція має наполягати на "правильній" мажоритарці

З уст представників влади та опозиції звучать пропозиції проведення позачергових парламентських виборів.

Партія регіонів зацікавлена у мажоритарних виборах, де панує абсолютна нерівність між кандидатами. Перевагу, як правило, мають люди з грошима – далеко не завжди отриманими чесно. Для влади мажоритарна система вигідна ще й тим, що дозволяє розпорошувати увагу по округах і фальсифікувати результати в місцевих комісіях.

Проблема в тому, що влада пропонує однотурову систему. За неї головну роль відіграє не підтримка громади, а маніпуляції. За двох турів перемагає справді той, кого підтримує більшість.

Тому опозиція має наполягати на виборах у два тури. Саме така система є не корупційною. ­Говорити про це зараз треба з такою самою енергією, як і про особисте голосування. Бо це і є повернення України до демократії.

Олександр ПАЛІЙ, політолог

 

Що робили в прокуратурі, судах і міліції

11 лютого в Полтаві затримали начальника місь­кого управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків із трьома підлеглими. ­Звинуватили у торгівлі наркотиками. В операції проти ­групи, до якої загалом входили 13 осіб, брали участь 150 правоохоронців: міліціонери, слідчі, спецпідрозділи Служби безпеки України з Києва, Харкова, Дніпропетровська, Сум, Кременчука. Група торгувала наркотиками понад рік, за останні

п'ять місяців заробили більш як 1 млн грн. ­ ­Затриманим загрожує до 12 років в'язниці.

Усі співробітники всіх прокуратур Харківщини відмовилися від заробітної плати за один день. На зекономлені 150 тис. грн 11 лютого закупили шість інсулінових помп – пристроїв для введення ліків хворим на діабет. Ідею запропонував обласний прокурор Геннадій Тюрін. Незадовго до цього лікарі скаржилися йому, що не можуть купувати помпи по 25 тис. грн.

13 лютого Апеляційний суд Києва не підтримав вчительку 49-річну Ніну Москаленко, у якої за рішенням Печерського райсуду столиці відібрали третину будинку в пров. Землянському, 14. "Засідання тривало 15 хвилин. Рішення було вже готове, суддя Антоніна Андрієнко тільки зачитала його, – каже Ніна Іванівна. – Тепер з дня на день чекаю рейдерів". Боротьба за будинок триває майже рік. Жінка не хотіла його продавати, після чого на помешкання нападали, нівечили, знеструмлювали.

 

"Усі комплекси, які були приховані, вилізли назовні. Комплекси хлопчика із селища, який ріс у бідній сім'ї, людини, яка двічі сиділа. Це все комплекси реваншу. І "Межигір'я" – це комплекс реваншу. От скажіть: навіщо? Навіщо так демонстративно? Ну, підеш ти з президентської посади, побудуєш все, що завгодно. Нікому це вже не буде цікаво. Ні, треба зараз. Це все комплекси маленького защемленого хлопчика з Єнакієвого"

Ірина БЕКЕШКІНА, соціолог, про те, як президентство змінило Віктора Януковича

 

2 пари трусів має зносити українець за рік, згідно з затвердженим набором непродовольчих і харчових товарів та послуг для основних соціальних і демографічних груп насе­лення. На їх підставі вираховують прожитковий мінімум. Ці дані не змінювалися 12 років

У п'ятницю, 15 лютого, бабак Мишко Львівського дитячого еколого-­натуралістичного центру спрогнозував пізню весну. Потепліє на початку квітня. Працівники центру ледве розбудили Мишка. Він був млявий, не свистів і весь час намагався повернутися до будиночка.

У Києві замість "хрущовок" зведуть висотки, повідомляють у місто­будівній раді столиці. Панельні п'ятиповерхівки обіцяють знести до 2025 року. Будинок визнаватимуть аварійним, незгодних мешканців виселятимуть за рішенням суду. Поси­лаються на закон "Про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду".

Найстаріша українка Катерина Козак відзначила власне 116-річчя в День закоханих у селі Хотимир на Прикарпатті. Жінка не ходить, важко розмовляє. Вона ніколи не була в лікарні. Досі при добрій пам'яті та в гуморі. Не була одружена.

Україна не визначилась, чи переходитиме на літній час. Тому білоруська залізниця, слідом за російською, призупинила продаж квитків на міжнародні пасажирські поїзди з нашою країною від 30 березня. ­Білоруси пояснюють це бажанням виключити конфліктні ситуації з пасажирами. Обіцяють: після того, як Україна прийме рішення, розклад міжнародних потягів відкоригують і продаж квитків відновиться.

 

 

Зустрічаються двоє донецьких:

– Привіт. Як справи? Чого веселий такий?

– Нормально. Встиг продати бізнес до того, як наші прийшли до влади.

– Чув, Янукович полетів до Туркменістану домовлятися про газ?

– Хе, не домовиться він.

– Це чому?

– Тому що вимовити "Бердимухамедов Гурбангули Мялікгулиєвич" – це тобі не "увімкнути Україну".

Під час допиту в кабінеті слідчого:

– Де ви були 17 років тому 13 лютого о 19.30?

– Дивився на годинник і слухав, як Тимошенко мило розмовляла з кілерами, які завалили бізнесмена ­Євгена Щербаня. Тільки відпустіть, дядьку.

– Куме, а чому в Україні такі погані дороги?

– Не тих закатують в асфальт.

Янукович-молодший ­потрапив у лікарню із серцевим нападом, коли п­рочитав новину про те, що "Папа зрікся ­престолу".

 

Зараз ви читаєте новину «Дві пари трусів має зносити українець за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі