четвер, 05 квітня 2018 17:25

До України приїхали заради однієї будівлі

Найцікавіші концерти квітня

4 квітня

47 старовинних українських інструментів є в колекції 20-річного Дмитра Мазуряка, учасника гурту Kazka.

– Я виріс у горах, на Буковині, – розповідає музикант. – У 6 років пас овець. Сусід дядько Федір вирізав із бузини сопілку, щоб я не нудьгував. Відтворював на ній усі звуки, які чув. Зараз граю і на духових інструментах інших народів – вірменському дудуку, китайській бамбуковй флейті, арабській зурні з абрикосового дерева.

З іншими членами гурту Kazka познайомилися в київському музеї Михайла Грушевського. Читав лекцію про народні духові інструменти. Погодився приєднатися, бо цікаво реалізуватися і в сучасній музиці.

Концерт-презентація дебютного альбому гурту Kazka

19:00, Київ, клуб "Атлас", вул. Січових Стрільців, 37–41

6 квітня

– Граємо на струнах рояля за допомогою паличок для литавр. Співаємо всередину інструмента. Так можна створити більше звуків. Струни резонують – рояль ніби звучить голосами хору. Те, що відбувається всередині, камера проектує на великий екран, – композитор Роман Григорів, 33 роки, розповідає про написану спільно з Іллею Разумейком оперу "Йов".

– Принцип "препарованого фортепіано" вигадав французький композитор Ерік Саті. Під час виконання "Пастки медузи" 1913-го між струнами й на молоточки інструмента клав різні предмети. Фортепіанне звучання поєднується з перкусивним. В основі лібрето – біблійна Книга Йова (на старозавітного праведника Йова Бог посилає нещастя для ще більшого утвердження у добрі. – Країна) і середньовічні реквієми.

Спочатку хотіли переробити "Енеїду" Івана Котляревського. Була ідея зібрати шістьох композиторів, щоб кожен написав короткий твір. Але музика вийшла занадто складна. За порадою режисера Влада Троїцького зробили мелодійніше. Це був компроміс між нашим енергетичним посилом і гармонійним звучанням.

Опера-реквієм "Йов", режисер Влад Троїцький

19:00, Київ, Національна опера України, вул. Володимирська, 50

Автор: farm5.staticflickr.com
  Гітарист британського рок-гурту Nothing But Thieves Джо Ленгрідж-Браун грає соло. Минулого року під час виступу англійців на фестивалі Atlas Weekend у Києві свій хіт Trip Switch виконали разом із вокалісткою української групи The Hardkiss  Юлією Саніною
Гітарист британського рок-гурту Nothing But Thieves Джо Ленгрідж-Браун грає соло. Минулого року під час виступу англійців на фестивалі Atlas Weekend у Києві свій хіт Trip Switch виконали разом із вокалісткою української групи The Hardkiss Юлією Саніною

9 квітня

У 18 років Міхаеля Кіске запросили стати вокалістом Нelloween. Лідеру гурту Каю Гансену важко було поєднувати на концертах спів і гру на ритм-гітарі. Голос Кіске звучить у найуспішнішому альбомі гамбуржців Keeper Of The Seven Keys Part 2. Вийшов диск 1988-го. На відміну від типових фронтменів-металістів, Кіске може утримувати високі ноти. Володіє діапазоном у 3,5 октави. Його голос глибокий і ліричний. Після того як залишив Нelloween, Кіске брав участь переважно в метал-опері – популярному в Німеччині жанрі важкої музики.

Концерт Нelloween у столичному Палаці спорту відбудеться в рамках світового турне з назвою Pumpkins United. Головна особливість цих гастролей – шоу за участі всіх вокалістів гурту. Колишніх Кая Гансена та Міхаеля Кіске й теперішнього Енді Деріса, з яким Нelloween випустили 12 альбомів.

Концерт німецького павер-метал гурту Helloween

19:00, Київ, Палац спорту, пл. Спортивна, 1

9–10 квітня

Торік британський гурт Nothing But Thieves зняв у Києві два відеокліпи – Amsterdam і Sorry.

– До України приїхали заради однієї будівлі, – розповідає соліст гурту 25-річний Конор Мейсон. – Це покинутий танкоремонтний завод із розбитими вікнами біля метро Червоний хутір. Усе вкрите іржею. Стоїть стара техніка. На підлозі – побите скло. Це непривабливо, але екзотично. У приміщенні танцюють кілька десятків людей, за сюжетом кліпу. Коли починають рухатися, в повітрі здіймається пил.

Друге відео знімали в київському спальному районі Троєщина, біля кінцевої зупинки трамвая №28.

Концерти британського гурту Nothing But Thieves

9 квітня

18:00, Львів, Malevich Concert Arena, проспект Чорновола, 2

10 квітня

20:00, Київ, клуб "Атлас", вул. Січових Стрільців, 37–41

14 квітня

Київський гурт Vivienne Mort презентує шостий студійний альбом "Досвід".

– На платівці суміш академічного стилю з різними формами поп-культури, – каже музичний критик Ігор Панасов, 42 роки. – Засновниця Vivienne Mort Даніела Заюшкіна – диригент за освітою, любить Баха. Її музика опирається на багатовікову традицію. Якщо прибрати ритм-секцію і вокал, то пісні гурту нагадуватимуть фортепіанні сюїти. Новий альбом відсилає до біблійних історій, індійських і грецьких міфів.

Концерт гурту Vivienne Mort

19:00, Київ, МЦКМ "Жовтневий палац", Алея Героїв Небесної Сотні, 1

14–17 квітня

Канадський композитор-віртуоз українського походження 69-річний Любомир Мельник грає 19,5 ноти в секунду кожною рукою. Він заснував "неперервну музику" – швидкісну техніку гри на фортепіано.

– Фахівці з академічних кіл вважають, що "неперервна музика" – ніякий не феномен. Кажуть, ніби швидкі арпеджіо (послідовне, неодночасне виконання акордів. – Країна) існували й до Мельника, – говорить музичний критик Володимир Сиваш, 41 рік. – Але якщо Любомир не розробив, то принаймні сформулював цікаву фортепіанну техніку і стиль. Він – представник нашого народу, який досяг серйозного успіху у світі. Його ідеї вплинули на молодих піаністів – німця Нільса Фрама, ірландця Олафура Арнальдса, американця Пітера Бродеріка.

Всеукраїнський тур канадського композитора Любомира Мельника

Зараз ви читаєте новину «До України приїхали заради однієї будівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі