четвер, 07 жовтня 2010 12:50

Білий дім офіційно став Білим

12 жовтня 1901 року президент США Теодор Рузвельт своїй резиденції у Вашингтоні дав офіційну назву - Білий дім. У численних доти перейменуваннях будинку поставлено крапку. Від 1800-го він був Президентським палацом. Перша дружина глави держави, яка оселилась там, - Долі Медісон вважала себе господинею "Замку президента". Через 10 років "замок" поскромнішав до "Будинку президента".

Під час захоплення Вашингтона англійськими військами 1814-го резиденція згоріла. Відбудовуючи його, сірий пісковик фасадів пофарбували у яскраво-білий колір. Уже тоді головну будівлю країни прозвали "білим будинком".

 

 

Філіпп Красивий злакомився на багатство тамплієрів

Удосвіта в п'ятницю 13 жовтня 1307 року за наказом короля Франції Філіппа IV Красивого розпочалася спецоперація. Королівські чиновники, військові командири й інквізитори по всій країні в один час розпечатали тисячі листів із наказом арештувати тамплієрів. Монарх заборгував орденові рицарів-жебраків Христа й Соломонового храму ("тампль" французькою) - така офіційна назва тамплієрів - 200 тис. флоринів, або 705 кг золота, а повертати не мав чим. Операцію підтримав Папа Климент V, ставленик Філіппа.

Багатства тамплієрів давно не давали спокою світським і церковним можновладцям. Успішні фінансисти, храмовники винайшли чеки. За невеличкі кружальця шкіри з указаною сумою та відбитком пальця вкладника можна було отримати дзвінку монету в будь-якому представництві ордену. А мав він у Європі майже 9 тис. замків.

Рицарів-ченців звинуватили в єресі, богохульстві, розпусті - загалом 172 пункти - й передали інквізиції. Нібито під час вступу до ордену неофіт мав плюнути на розп'яття й поцілувати свого наставника "нижче спини". Останнього великого магістра ордену тамплієрів Жака де Моле, зокрема, звинуватили в чарах, гомосексуалізмі, дітовбивстві й поклонінні дияволові.

Під тортурами Моле визнав себе винним. Та перед смертю на вогнищі, уже охоплений полум'ям, зрікся своїх зізнань і прокляв короля й Папу:

- Клименте, судде несправедливий, викликаю тебе на Суд Божий протягом 40 днів від сьогодні, а тебе, королю Філіппе, також несправедливий, до року.

Папа справді через місяць помер від дизентерії, а менш ніж за рік Філіпп IV пішов із життя за загадкових обставин. Через два десятиліття Францією почала правити нова династія - Валуа.

 

 

 

Фотоплівку Істман винайшов на кухні

14 жовтня 1884 року американець Джордж Істман запатентував фотоплівку.

Якось він, молодий банківський клерк, вирішив привезти фотозвіт зі своєї відпустки до Санто-Домінго. Купив фотокамеру із триногою та коробку зі скляними пластинами. На навчальні курси витратив $5 - тодішню зарплату страхового агента за півтора тижня. Істман промучився з громіздкими фотопристроями понад тиждень й урешт-решті нікуди не поїхав. А взявся шукати простіший і дешевший спосіб фотографування.

Після роботи для дослідів замикався на кухні своєї матері. Успіх прийшов через сім років пошуків: Істман винайшов рулонну світлочутливу плівку на основі желатину. До нашого часу вона майже не змінилася.

У вересні 1888-го з'явився ще один Істманів винахід - Kodak - новий тип фотоапарата. Його можна було заряджати фотоплівкою на 100 кадрів. "Ви натискаєте на кнопку - ми робимо все решта", - цей слоган придумав Істман.

Фотоплівка й апарати Kodak йому принесли сотні мільйонів доларів. Усе життя Джордж Істман був неодружений. 14 березня 1932-го смертельно хворий 77-річний винахідник застрелився, залишивши записку: "Моя робота завершена. Навіщо чекати?"

 

"Дружбою" розрахувалися за дружбу

15 жовтня 1964-го ввели в дію радянський нафтопровід "Дружба". "Чорне золото" попливло до соціалістичних Польщі, Чехословаччини, НДР та Угорщини. Відкриття планували на рік раніше, проте в листопаді 1962-го США й Західна Німеччина перестали продавати Радянському Союзові труби великого діаметру. У СРСР мусили створити власні заводи з їх виробництва. На першій, яку випустили в Челябінську, робітники написали канцлерові ФРН: "Труба тебе, Аденауэр!"

 

 

 

 

13 жовтня 1930-го: комуністка-депутатка німецького парламенту 76-річна Клара Цеткін (ліворуч) прямує на вибори голови рейхстагу в Берліні

 

Колонка

14 жовтня 1582 року, як і попередніх дев'яти - починаючи з 5 жовтня - не було в Італії, Іспанії, Португалії та Польщі. Ці країни першими запровадили новий григоріанський календар. Після четверга 4 жовтня одразу настала п'ятниця 15-го. Бо до XVI ст. через неточності в попередньому юліанському календарі набігло 10 днів різниці з астрономічним часом.


16 жовтня 1978-го перший слов'янин - 58-річний польський кардинал Кароль Войтила - під ім'ям Іван Павло II став 264-м Папою Римським. Під час кожної з понад сотні своїх подорожей виголошував бодай кілька фраз мовою країни, до якої прибував. В останні роки життя страждав на хворобу Паркінсона. Незадовго до смерті 2 квітня 2005-го на запитання, як почувається, відповів:

- Не знаю, я ще не читав газет.


У нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва 17 жовтня 1961-го виставили картину "Човен" французького художника Анрі Матісса (1869-1954), яку він створив за рік до смерті. Лише за півтора місяця хтось звернув увагу, що картина висить догори ногами.

 

Зараз ви читаєте новину «Білий дім офіційно став Білим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі