середа, 18 квітня 2018 12:56

Батька втратила у 8 років, мати спилась і померла 35-річною

Автор: REUTERS
  Ув’язнена веде собаку до своєї колишньої камери в окрузі Марікота американського штату Арізона 25 квітня 2017 року. Тут облаштували притулок для скалічених і покинутих тварин
Ув’язнена веде собаку до своєї колишньої камери в окрузі Марікота американського штату Арізона 25 квітня 2017 року. Тут облаштували притулок для скалічених і покинутих тварин

За прочитану книжку в'язням дають побачення з родичами

У Гренландії з 2019 року всіх засуджених переведуть до в'язниць гуманного типу. Найбільшу з них за 265 км від столиці Нуук будували й оздоблювали за рекомендаціями дизайнерів. В'язні житимуть у кімнатах без внутрішньої охорони, вільно гулятимуть територією, ходитимуть на лекції, в бібліотеку. Повертатися у кімнати мають тільки вночі.

Утримувати засуджених за тяжкі злочини у Гренландії ніде. Їх переводять до Данії

Ларс ЙОРГЕНСЕН, 43 роки, інспектор в'язниці, Нуук, Гренландія:

– Шість років тому вісім із десяти моїх підопічних здійснили повторний злочин менш ніж за три місяці після звільнення. 22-річного хлопця спіймали на крадіжці, в камері сидів із наркодилером. Вийшов і почав продавати наркотики.

Зараз на 18 місяців засудили 34-річного чоловіка – за крадіжку автомобіля. Відбування покарання відклали, доки відкриється нова в'язниця. Там раз на тиждень його відвідуватиме родина, щовихідних будуть якісь заходи для дітей. Доти маю контролювати, щоб не вчинив нових злочинів.

В'язниця у Нууку переповнена. Місцеві не хочуть відбувати термін далеко. Тут гарні умови. Є психолог, майстер-класи, викладачі. Можна освоїти нову професію. Торік впорядкували харчування. Зараз навіть для веганів є дві страви на вибір.

Три роки тому засуджена звернулася до університету в Копенгагені. Просила дозволу здобувати освіту у в'язниці. З жодного предмету не змогла набрати прохідний бал. Але якийсь професор розчулився від її листа. Вона писала, що батька втратила у 8 років, мати спилась і померла 35-річною. Своє життя хоче прожити інакше. На двох сторінках тексту професор нарахував 64 помилки. Але допоміг прослухати деякі дисципліни й отримати сертифікати. Зараз жінка працює в школі. Після неї ще четверо засуджених здобули освіту. У Норвегії й Данії хочуть, щоб принаймні третина ув'язнених вчилися дистанційно.

Йона РЕЙНС, 31 рік, юрист, Лондон, Велика Британія:

– Торік сестра потрапила на дев'ять місяців за ґрати за п'яний дебош і зберігання наркотиків. Чотири рази сусіди скаржилися на неї. Коли побила когось із будинку, суддя не відпустив.

У в'язниці з'ясували, що в туалетах стоять камери. За рік до того одна засуджена намагалася повіситися. Коли це не вдалося, розбила голову в туалеті. Вижила, але має проблеми із зором. Після того в туалетах встановили спостереження.

Ми подали позов про порушення прав людини. Лікар діагностував: сестра має проблеми з травленням через неможливість усамітнитися. Нам виплатили

17 тисяч фунтів (630 тис. грн. – Країна). Сестру перевели в лікарню. Потім відпустили під нагляд соціального інспектора.

Джон КАРТРАЙТ, 49 років, поліцейський, Альбукерке, США:

– Брат працює керівником в'язниці. Півтора року тому соціальні працівники написали у звіті, що із засудженими не ведуть виховної роботи. Ті або дивилися порно в інтернеті, або билися.

Начальник сказав: побачення і дзвінок додому матимуть лише ті, хто за тиждень прочитає книжку. Вивісив список із шкільної програми. За дві книжки можна було отримати додаткову порцію піци чи їжі з доставки. Ті, хто подавався на комісію з дострокового звільнення, мали переглянути хоча б три художні альбоми. Потім розповідали, які картини їх вразили.

Найбільша проблема – із ґвалтівниками. Дехто осідає в поселенні для таких засуджених. Вчаться, отримують дистанційну роботу. Але маємо тривожні показники кількості повторних злочинів. У багатьох є проблеми з психікою. Про повернення у суспільство не може бути й мови. Коли хтось хоче жити в місті, ми зобов'язані повідомити громаду. Та робить усе, щоб позбутися такої людини. Минулого тижня з будинку виселили колишнього педофіла, бо в нього нібито смерділо з квартири. Коли ми прийшли, було чисто. Але довести нічого не можемо.

Аш'я НЕЙТСЕ, 29 років, юрист, Тируванантапурам, Індія:

– Добилися від влади фінансування в'язниці відкритого типу. Засуджені вдень можуть відвідувати лекції або працювати за гроші. Приходили соціальні працівники й психологи. Хотіли, щоб після звільнення в усіх в'язнів була робота.

За правилами, так можуть відбувати покарання лише засуджені за легкі злочини. А відправляють уже третього із тяжкою статтею. Керівник програми сказав, що всі – родичі шерифа. Відмовити не можемо.

Гренландія – автономна територія у складі Данії. Розташована на найбільшому острові світу. Має площу, вчетверо більшу за Україну. 81 відсоток поверхні вкриває крига. Її середня товщина – 1,5 км. Якщо повністю розтане, рівень Світового океану підніметься на 7 м. Населення Гренландії – 56 тис. Більшість становлять ескімоси-інуїти.

У Гренландію завозять усе, крім риби й морепродуктів. Країна є одним із найбільших у світі експортерів креветок. Між містами пересуваються вертольотами або човнами. На невеликі відстані – снігоходами й собачими упряжками.

У ресторанах національної кухні пропонують страви з жиру й мозку китів, тюленів, нарвалів.

154 в'язнів у шести тюрмах утримують у Гренландії. Тут утричі більше засуджених на тисячу населення, ніж у найближчих Данії й Норвегії

Зараз ви читаєте новину «Батька втратила у 8 років, мати спилась і померла 35-річною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі