четвер, 05 травня 2016 16:51

16 615 українців призвуть на строкову службу у травні

П'ятниця, 22 квітня, 19:15

Лікарі констатують смерть 4-річного Єлисея Артемчука. У свій день народження він утопився в дитячому басейні столичного аквапарку Dream Island. Його намагалися реанімувати більш як годину. Співвласник закладу Гарік Корогодський повідомив про біду у Facebook: "Сталася трагедія. Потонула дитина. Розуміємо, що батьківському горю не допомогти. Розслідування триває. Співчуваємо".

У закладі Єлисей був разом із батьком Олександром, бабою і сестрою. Мати лишилася вдома. Хлопчик втопився, коли батько відійшов по каву.

– Коли повернувся – тіло Єлисея лежало на столі біля басейну. Бабусі й сестри поряд не було, – каже 32-річна Оксана Блищик із Нацполіції. – Працювали слідчі. Подивилися записи камери спостереження й опитали свідків. З відео видно, що відвідувачі кинулися рятувати дитину. Лікарі прибули дуже швидко. Але нічим допомогти вже не змогли. Загибель хлопчика попередньо кваліфікуємо як нещасний випадок. Точніше причину смерті встановить експертиза.

23 і 24 квітня аквапарк закрили для відвідувачів. У ці дні там працювала слідча група поліції.

Dream Island – один із найбільших критих аквапарків Європи. Має 24 тис. кв. м.

А в цей час:

Підполковник Академії сухопутних військ 36-річний Олег Каранько облаштовується в камері Львівського слідчого ізолятора. Його заарештували на два місяці. Звинувачують у побитті курсанта 20-річного Степана Данилюка. Від побоїв у хлопця розірвалася селезінка. Орган видалили.

– Підозрюваний міг впливати на слідство й підлеглих, які стали свідками. Тому йому і обрали такий запобіжний захід, – каже 30-річний Віктор Петриченко, заступник військового прокурора Львівського гарнізону.

Олегу Караньку можуть дати до дев'яти років тюрми. Він своєї провини не визнає.

Автор: REUTERS
  Люди б’ються подушками біля пам’ятника Магдебурзькому праву в Києві 24 квітня. Організатори збирали учасників бою через соцмережі. Пропонували приходити з власними подушками та весело спустити стрес і негатив
Люди б’ються подушками біля пам’ятника Магдебурзькому праву в Києві 24 квітня. Організатори збирали учасників бою через соцмережі. Пропонували приходити з власними подушками та весело спустити стрес і негатив

– Я – найщасливіша людина у світі. Ніколи не думала, що колишній чоловік може бути такий благородний, – заходить у двокімнатну квартиру 32-річна Ірина Гмиря з Дніпропетровська.

Житло їй подарував колишній чоловік Антон. Пара розлучилася рік тому.

– Разом прожили 10 років, маємо 8-річного сина Павла. Розлучилися, бо чоловік зрадив. Признався в цьому й пішов із сім'ї. Жили тоді на зйомній квартирі, але Антон проплатив оренду на рік уперед. – розповідає Ірина. – Тиждень тому подзвонив і сказав, що від померлої тітки отримав у спадок двокімнатку. Вирішив переписати її на мене. Сказав, що зробив це заради сина.

Полтавець 28-річний Ігор Колесник веде додому електровелосипед. Забрав його в колишнього друга за борг у 10 тис. грн.

– Сім місяців тому знайомий попросив гроші для ремонту квартири. Позичив на півроку. Але друг пропав. Не відчиняв дверей, збивав дзвінки на мобільний, – каже Ігор. – Не витерпів, написав йому у соцмережі, що звернуся в поліцію. Після того сам набрав. Сказав, грошей немає, але може віддати електровелосипед. Погодився. Велик подарую діду в село.

Нелегальний копач бурштину за день заробляє $50–100, найманий працівник – до $40. Про це йдеться в дослідженні порталу "Слово і діло". Усього в нелегальному бізнесі трудяться 15–30 тис. людей. Щороку видобувають близько 300 т дорогоцінного каменю. Річний видобуток держ­підприємства "Укрбурштин" становить 1–3 т.

Польський рокер 45-річний Войцех Бальчун став генеральним директором Укрзалізниці. 20 квітня Каб­мін вибрав його з-поміж 31 кандидата на посаду. Бальчун є лідером гурту Сhemia. Очолював компанію із залізничних перевезень.

Найнебезпечнішими районами Донбасу зараз є Дебальцеве, Авдіївка й Ясинувата, каже голова місії ОСБЄ в Україні Олександр Хуг. Там часто відбуваються обстріли.

Американська компанія Colabee Studios створила комп'ютерну гру Forest song на основі драми-­феєрії "Лісова пісня" Лесі Українки. Головним персонажем є селянин, який зустрічає Лісового Духа. Щоб краще зрозуміти описане в драмі, розробники гри кілька місяців прожили на Волині.

  Єврокомісія запропонувала скасувати візи для українців. А глави МЗС країн Північної Європи, Балтії та Вишеградської групи заявили про необхідність якомога швидше надати право безвізового в’їзду до ЄС громадянам України і Грузії.  ”Якщо птах живе у клітці, візу потрібно видавати птаху чи клітці?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Єврокомісія запропонувала скасувати візи для українців. А глави МЗС країн Північної Європи, Балтії та Вишеградської групи заявили про необхідність якомога швидше надати право безвізового в’їзду до ЄС громадянам України і Грузії. ”Якщо птах живе у клітці, візу потрібно видавати птаху чи клітці?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Коли мав 4 роки, у нас загорілася хата. Вдома нікого не було, тому почав кричати через відчинене віконце. Прибіг сусід. Крізь вогонь зайшов у кімнату, вибив вікно й викинув мене на вулицю. Коли збирався виходити – на нього впав дах. Хоронили всім селом. А я вже 20 років щомісяця їжджу на його могилу.

Антон Курбала

Друга татарина у Криму побили двоє однокласників. Обзивали фашистом і українським виродком. Забули, що він рік тому позичив їм тисячу доларів, аби відкупилися від служби в російській армії.

Валерій Чиж, про заборону Меджлісу

У вагітної сусідки лікарі виявили проб­леми з серцем. Запропонували зробити аборт, бо не зможе пережити пологи. Вона порадилася з чоловіком і відмовилася. За кілька днів до пологів накрила стіл для всього під'їзду. Прощалася і просила вибачення. Мала дві зупинки серця після того, як народила здорову дівчинку. Але лікарі її врятували.

Олена Михайличенко

Няня для мене була найкращою подругою. Виховувала до 9 років, доки батьки були на роботі. Сама дітей не мала. Рік тому тяжко захворіла. ­Перед смертю переписала на мене 2-кімнатну квартиру й автомобіль покійного чоловіка.

Дарина Голубнича

Знайома застала чоловіка в ліжку з кумою. Ножем відрізала йому яєчко. На його крик збіглася вулиця. Викликали міліцію. Відрізаний орган не знай­шли, бо жінка не пам'ятала, куди його викинула. Наступного дня сусід помітив, що яєчко висить на його яблуні. Жінці дали три роки тюрми, а чоловікові поставили імплантат.

Марія Самійлик

"Ми створили країну із життям по знайомству. Як нема знайомства, то нічого не вирішиш і не вдієш", –

Степан СУС, настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла у Львові

"Росія не виконує жодних умов за Мінськими домовленостями. Однак усю провину вішають на Україну, бо вона не прийняла закону про спеціальний статус Донбасу", –

Девід КРАМЕР, старший директор із прав людини і демократії Інституту МакКейна

16 615 українців призвуть на строкову службу у травні, йдеться в указі президента Петра Порошенка. У Збройних силах служитимуть 8 015 осіб, у Нацгвардії і Держприкордонслужбі – по чотири тисячі. Найменше людей у державній спецслужбі транспорту – 600. На призовну кампанію з бюджету виділили 54 млн грн

10,9 мільйона гривень задекларував у графі "подарунки" народний депутат від "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич. Що саме йому дарували – не вказує

Президент Roshen так і не став президентом України

Президент Порошенко повинен бути політично відповідальним за призначення міністром фінансів Олександра Данилюка. Той виявився директором трьох офшорних компаній. Проте його покриватимуть, бо глава держави недавно сам був у центрі офшорного скандалу.

Порошенко залишився президентом Roshen. Так і не став президентом України. А на вищих державних посадах досі заробляють гроші, а не реалізовують політичні програми.

Андрій ЗОЛОТАРЬОВ, політолог

Гривня – не повноцінна валюта

Національний банк анонсував реформи валютного ринку. Але проблеми криються набагато глибше. Головна – гривня не є повноцінною валютою. Вона не виконує всіх притаманних грошам функцій. Тому люди шукають стабільніші гроші, купують долари.

Насамперед Нацбанк має зняти обмеження на обмін валюти. Це стосується різних ситуацій: від збору до Пенсійного фонду при обміні й до суми, на яку можна купити валюту.

Олексій ЛУПОНОСОВ, фінансовий експерт

Коломойський домовився з Порошенком щодо справи Корбана

Колишній заступник губернатора Дніпропетровщини Геннадій Корбан отримав умовний термін завдяки домовленості Ігоря Коломойського й Петра Порошенка. Депутатська група "Відродження" проголосувала за Володимира Гройсмана-прем'єра.

У Корбана та його сім'ї вже не було сил боротися. Тому він вирішив визнати вину й піти з політики. Але якщо президент пропхає Юрія Луценка в генпрокурори, той підніме старі справи. І, скоріше за все, Корбана знову заарештують.

Олег СОСКІН, політолог

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Друг перестав досліджувати свій рід, коли дізнався, що мав серед предків начальника райвідділу НКВС.

Ігор, 37 років

Був у шоці, коли взнав, що кума підтримує Путіна і молиться, щоб він скоріше прийшов в Україну. Дізнаватимуся у священика, чи можна замінити хрещену доньки.

Світлана, 29 років

 

Брат був ліквідатором у Чорнобилі. Після цього посивів, облисів. Лікарі сказали, довго не протягне. Порадили швидко одружуватися і народжувати дітей. Він так і зробив. Прожив у шлюбі 11 років і помер.

Ганна, 49 років, Вінниця

Доки лікарки не було в кабінеті – поклала їй на стіл 200 гривень. Наступного дня випадково зустріла її на зупинці. Віддала мені гроші й попросила більше до неї не приходити.

Алла, Полтава

Востаннє молився, коли слухав вирок для Надії Савченко. Як почув – був у шоці. Досі не хочеться молитися.

Сергій Іванович, 56 років, Полтава

Батькові мали пересадити легені. Лікарі казали, що це його єдиний шанс прожити довше. Але тато відмовився. Почав пити настоянки на травах. Прожив ще 28 років.

Ігор, 47 років, Кременчук

Чоловік сестри працює стоматологом у державній поліклініці. Має зарплату у 2,5 тисячі гривень. За 3 роки звів двоповерховий будинок і купив іномарку. Двічі на рік возить сім'ю за кордон.

Віталіна, 32 роки

Хлопець грає у відомому київському футбольному клубі. Додому відпускають лише на вихідні, а зарплати не дають уже 4 місяці. Живемо на мою стипендію і батьківські передачі.

Оксана, 20 років

Зараз ви читаєте новину «16 615 українців призвуть на строкову службу у травні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі