середа, 07 лютого 2024 04:57

Вчені знайшли джерело невичерпної енергії

Вчені знайшли джерело невичерпної енергії
Вчені знайшли нескінчене джерело енергії. Фото: Главком

Вчені вперше отримали більше термоядерної енергії, ніж було витрачено на процес.

Це відкриває нові перспективи для використання інерційного синтезу в енергетиці, момент описується в журналі Physical Review Letters.

Експеримент, проведений у грудні 2022 року, показав, що система виробила 3,1 мегаджоуля термоядерної енергії, що перевищує енергію, витрачену на запуск, на більш ніж 150%. Цей результат став можливим завдяки інерційному синтезу, де потужні лазери спрямовуються на капсулу з паливом, викликаючи реакцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені сказали, яка рослина врятує людство від голодної смерті у разі ядерної зими

Одним із ключових моментів дослідження було виявлення повторного нагріву системи, що може призвести до самопідтримуваного горіння плазми.

Дослідники зазначають, що реакція термоядерного синтезу, під час якої легші елементи зливаються з важчими, постійно відбувається в зірках. Однак для відтворення цього процесу в лабораторії потрібні високі температури та тиск.

"Хоча цей прорив відзначає важливий крок у розвитку термоядерної енергетики, але для створення повноцінної електростанції потрібна додаткова робота", - зазначають вчені.

Вчені з'ясували, що станеться, якщо планета припинить обертатися.

Земля обертається на схід зі швидкістю 1673 км на годину. Раптова зупинка планети призведе до того, що все, включно з людьми, буде відкинуто вперед зі швидкістю, яка дорівнює обертанню, пише Science Alert.

Для людей, які перебувають ближче до полюсів, наслідки будуть менш катастрофічними, але все одно небезпечними. Вісь обертання у цих регіонах дещо менша, і швидкість обертання нижча, що зробить зіткнення не таким руйнівним.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли джерело невичерпної енергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі