субота, 30 вересня 2023 11:00

У США випустили перший у світі підводний човен

У США випустили перший у світі підводний човен
У США випустили перший у світі підводний човенФото:jnsm

30 вересня 1954 року у США закінчились випробування першого у світі атомного підводного човна "Наутілус". Його зарахували до складу бойових кораблів американського морського флоту.

Атомну субмарину "Наутілус" збудували 1954-го під керівництвом капітана Хаймана Ріковера. Він був військовим інженером російського походження, який 1946 року брав участь у американській атомній програмі. Хайману Ріковеру доручили роботу над атомною субмариною. Чоловік, будучи фанатичним "трудоголіком" і талановитим спеціалістом, збудував "Наутілус" на кілька років раніше запланованого терміну.
Екіпаж підводного човна складався з 13 офіцерів і 92 матросів. Він оснащений 6 носовими 533-міліметровими торпедними апаратами і ніс на борту 24 торпеди.
У перше плавання він відправився 17 січня 1955 року. Атомна енергетична установка потужністю 9860 кВт забезпечувала швидкість більше 23 вузлів і дальність плавання у підводному положенні складала 40 тис. км.

Перші ж роки свого існування "Наутілус" побив ряд рекордів для підводних кораблів.
"Наутілус" проминув Берінгову протоку, 1 серпня біля північного узбережжя Аляски занурився у воду. Зайшовши під лід, "Наутілус" спробував спливти, проте напоровся на дрейфуючу крижину, серйозно пошкодивши єдиний перископ. 3 серпня 1958 року досягнув Північного полюса і без зупинки продовжив плавання в напрямку Ісландії. А через 30 років корабель став головним експонатом Музею підводних човнів у Гротоні штату Коннектикут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розігнався до понад 200 км/год - українець встановив рекорд на вітчизняному електромотоциклі


Підводний човен "Бєлгород" заснований на проекті 949А "Антей" і є найбільш великим підводним човном у світі. Про технічні характеристики "Бєлгорода" поки мало що відомо. Судно було закладене 1992 року. Під час добудови та переробки довжина вихідної підводного човна збільшилася з 154 до 184 м. Субмарину добудовуватимуть на воді.

Зараз ви читаєте новину «У США випустили перший у світі підводний човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі