середа, 04 квітня 2018 05:30

Створили біоклей, який "зшиває" рани внутрішніх органів

Створили біоклей, який "зшиває" рани внутрішніх органів
Біоінженери розробили клей "MeTro" для склеювання будь-яких ран. Фото: WapStat.info

Група інженерів-біомедиків створила миттєвий клей MeTro, який після опромінення ультрафіолетом затягує рану за лічені секунди.

Про це пише "Будинок інновацій".

"Інженери-біомедики Сіднейського університету (Австралія) у співпраці з колегами з США створили новий еластичний миттєвий клей, що дає можливість обробляти рани навіть в тих тканинах тіла, які постійно скорочуються або оточені рідинами, без хірургічних швів і скоб.

Продукт назвали MeTro, і зараз компанія Elastagen Pty Ltd займається комерціалізацією цієї технології, щоб зробити її доступною по всьому світу", – говориться в повідомленні.

MeTro наносять безпосередньо на розріз або в порожнину, що вимагає загоєння, зі спеціального шприца. Після чого піддають дії ультрафіолетового випромінювання. Нетоксичний клей "зв'язується" за 60 секунд і фіксує краї рани без швів і скоб, які зазвичай доводилося потім знімати.

Миттєвий хірургічний клей дає можливість з однаковою ефективністю з'єднувати тканини легенів, судин – артерій і вен, серця – тобто органів, які постійно рухаються або оточені рідинами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нанобинти контролюватимуть процес заживлення рани

З використанням традиційних швів рани могли відкритися, а нова розробка швидко герметизує рану.

Миттєвий хірургічний клей можна "програмувати" на тривалість скріплюючого ефекту – від декількох годин до місяців – для надійного загоєння різних ран.

Процес "зшивання" біотканини подібний скріпленню або герметизації будматеріалів, сантехніки, керамічної плитки – звичайним силіконовим клеєм або герметиком.

Така розробка стане в нагоді в місцях стихійних лих, в разі автомобільних аварій, побутових і виробничих травм, а також в зоні бойових дій.

Нещодавно британці створили перший "розумний" презерватив під назвою i.Con Smart Condom. Винахід має функції фітнес-трекера для сексу.

Зараз ви читаєте новину «Створили біоклей, який "зшиває" рани внутрішніх органів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі