четвер, 15 грудня 2016 14:01

Стало відомо, чому випускники шкіл не знають англійської

Стало відомо, чому випускники шкіл не знають англійської

2016-й став роком англійської мови. Система шкільної освіти зазнала значних змін. Близько півтори тисячі шкільних вчителів англійської мови пройшли перепідготовку за новою програмою. Більше сотні іноземних вчителів-волонтерів відвідали Україну з семінарами. Попри це рівень володіння англійською випускників шкіл досить низький.

"Для того, щоб володіти мовою, потрібно вміти нею вправлятися, практикувати, говорити. Інша проблема - підготовка самих вчителів. Через низькі зарплати людина з гарним рівнем англійської краще буде працювати там, де отримуватиме за це більші гроші", - каже експерт аналітичного центру CEDOS Ірина Когут.

Вона розповідає Gazeta.ua про проблеми вивчення англійської.

Для чого потрібне вивчення англійської мови?

- Як би це банально не звучало, але без англійської зараз важко обійтися. Вона потрібна, щоб знайти хорошу, високооплачувану роботу. Щоб це було легше зробити - треба знати мову міжнародного спілкування. Теж саме стосується і навчання.

Тренд на хоч мінімальне навчання закордоном дуже поширений. Це досвід - і для нього теж потрібна англійська. Якщо людина хоче займатися науковою діяльністю, потрібна англійська мова. Крім того є різні розваги: ігри, фільми, музика. Тут теж англійська зайвою не буде.

Чому випускники шкіл мають погані знання англійської мови?

- Уся проблема у методах викладання. До речі, стосується це і української мови. Наші учні теж погано володіють рідною мовою. Проблема англійської у тому, що в нашій школі не вчать практикувати мову. У нас звикли вивчати академічну мову, як її вивчають філологи в університетах.

Діти можуть знати правила, граматику, синтаксис, але при цьому не зв'яжуть і двох слів. Для цього треба зовсім інші підходи. А ще проблема у рівні підготовки самих вчителів. З такою неконкурентною зарплатою людина, яка добре володіє англійською, краще піде працювати в інше місце і там отримуватиме гарні гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти ненавидять ті книжки, які їх змусили прочитати швидко

Як можна вдосконалити ці підходи?

- Зараз є багато шляхів як для вчителів англійської, так і для удосконалення своїх викладацьких методик. До прикладу, Британська рада в Україні. Цього року організація зробила безкоштовні курси викладання англійської мови для вчителів. Це масштабний проект, після якого вчителі могли повернутися у свої школи і по-новому почати викладати мову. Восени вони проводили курс з викладання англійської для вчителів із сільських шкіл.

Нинішнього року одним із напрямків національної програми з вивчення та популяризації іноземних мов Go Global було викладання англійської у школах. Вони проводили вебінари, семінари для вчителів, організовували літні табори

В Україні є кілька можливостей запросити до школи волонтерів - людей, для кого англійська рідна. До прикладу, волонтерів з Американського корпусу миру. Ці люди допомагатимуть дітям вдосконалювати мову, а вчителям свої навички викладання.

Це громадські ініціативи. Що робить Міністерство освіти?

- У Міносвіти мало фінансових ресурсів. Це швидше за все питання до вищої педагогічної освіти та її реформування, а також питання оплати праці самих вчителів. З наступного року зарплати підіймуть. Щоб підвищення усе-таки дійшло до рівня, який би дозволив втримати хороших, здібних та мотивованих людей на роботі в школі, треба переосмислити фінансування освіти в цілому. Зараз Україна витрачає багато грошей на освіту, але часто вони витрачаються дуже не раціонально. Як наслідок, кожен вчитель отримує дуже мало.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, чому випускники шкіл не знають англійської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі