пʼятниця, 11 вересня 2020 15:17

Науковці виокремили тварин, яких люди врятували від вимирання

Науковці виокремили тварин, яких люди врятували від вимирання
Один із видів, які виявили науковці, був пуерто-риканський амазон Amazona vittata, невеликий вид папуг, що мешкає на острові Пуерто-Рико. Фото: Pixabay

Згідно з дослідженням Університету Ньюкасла і організації BirdLife International, з 1993 року люди запобігли глобальному зникненню принаймні 28 видів птахів і ссавців.

Таким чином з 1993 року вдалося запобігти зникненню 21−32 видів птахів і 7−16 видів ссавців. Діапазони значень пов'язані з тим, що біологи оцінювали, що могло статися за гіпотетичних обставин, пише "Новое время".

Види включають пуерто-риканського амазона Amazona vittata, коня Пржевальського Equus ferus, іберійську рись Lynx pardinus і інших ссавців і птахів. Дослідження виявило найчастіші дії щодо запобігання зникненню цих видів птахів і ссавців. Двадцять один вид птахів отримав користь від боротьби з інвазивними, тобто завезеними людиною, видами, 20 — від збереження в зоопарках і колекціях і 19 — від охорони ділянок. Чотирнадцять видів ссавців отримали користь від законодавства, а дев'ять — від повторної інтродукції та збереження видів у зоопарках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Київській області розшукують кенгуру. Момент його втечі потрапив на відео

Інформацію 137 експертів про розмір популяції, тенденції, загрози і дії людини зібрала команда на чолі з доктором Ріці Боламом і професором Філом МакГоуеном зі Школи природних і екологічних наук Університету Ньюкасла і доктором Стюартом Бутчартом, головним науковим працівником BirdLife International. Їхні результати показують, що без природоохоронних заходів рівень вимирання був би приблизно в 3−4 рази вище.

Один із видів, які виявили науковці, був пуерто-риканський амазон Amazona vittata, невеликий вид папуг, що мешкає на острові Пуерто-Рико. Чисельність популяції була найнижчою 1975 року, коли в дикій природі залишилося всього 13 особин. З 2006 року було вжито заходів з реінтродукції цього виду в Державний парк Ріо-Абахо в Пуерто-Рико. 2017 року урагани знищили первісну популяцію, залишивши тільки повернуту популяцію в Ріо-Абахо. Без зусиль з реінтродукції папуги вимерли б у дикій природі.

Інші види залишаються тільки в неволі, але є надія на їх повернення в дику природу. Кінь Пржевальського Equus ferus вимер у дикій природі в 1960-х. У 1990-х почалися спроби реінтродукції, й 1996 року в дикій природі народилася перша особина. Зараз понад 760 коней Пржевальського знову блукають степами Монголії. Це дає надію на те, що інші види, які зараз є тільки в зоопарках, колекціях або для рослин - у ботанічних садах і насіннєвих банках, будуть успішно повернуті в дику природу в майбутньому.

Однак чисельність деяких видів, включених у дослідження, як-от схожа на дельфіна каліфорнійська фоцена Vaquita Phocoena sinus, все ще швидко скорочується. Хоча збереження, можливо, успішно сповільнило вимирання, може виявитися неможливим запобігти зникненню цих істот у найближчому майбутньому.

Популяції диких тварин скоротилися на понад дві третини менш ніж за 50 років. У новій доповіді Всесвітнього фонду дикої природи сказано, що цей катастрофічний спад не показує жодних ознак уповільнення. Природа руйнується людьми з небаченою раніше швидкістю.

Зараз ви читаєте новину «Науковці виокремили тварин, яких люди врятували від вимирання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі