четвер, 22 червня 2023 16:13

Мільйон операцій за секунду: Microsoft збудує квантовий суперкомп'ютер

Мільйон операцій за секунду: Microsoft збудує квантовий суперкомп'ютер
Компанія склала дорожну карту для створення квантового суперкомп'ютера. Фото: Microsoft

Microsoft збудує власний квантовий суперкомп'ютер.

Його створять за допомогою топологічних кубітів, над якими дослідники компанії працюють кілька років. Про це повідомляє TechCrunch.

Кубіт – це одиниця квантової інформації, квантовий аналог біта.

"На створення квантового суперкомп'ютера з використанням цих кубітів знадобиться менше ніж 10 років, і він буде здатний виконувати надійно один мільйон квантових операцій за секунду", – вказала віцепрезидентка Microsoft з передових квантових розробок Кріста Свор.

Минулого року команда Microsoft уперше повідомила про здатність створювати кубіти на основі Majorana. Вона дуже стабільна, але її надзвичайно складно створити. Microsoft зробила ставку на цю технологію і тепер публікує нову рецензовану статтю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановили квантовий комп'ютер на кремнієвий чіп

Наступним кроком буде створення апаратно-захищених кубітів. Вони будуть розміром менш ніж 10 мікронів на стороні і досить швидкими, щоб виконувати одну кубітну операцію менш ніж за мікросекунду. Дослідники після цього будуть працювати над заплутуванням цих кубітів і керуванням ними за допомогою процесу, який називається брейдінг. Після цього команда планує збудувати меншу мультикубітну систему і продемонструвати повну квантову систему.

Microsoft сьогодні також анонсував Azure Quantum Elements – платформу для прискорення наукових відкриттів шляхом поєднання високопродуктивних обчислень, штучного інтелекту та квантових технологій та Copilot for Azure Quantum – спеціально навчену модель штучного інтелекту, яка може допомогти дослідникам проводити квантові розрахунки та симуляції.

Науковці з Китаю вперше здійснили безпечну пряму квантову телепортацію інформації на відстань 500 м. Для цього використали оптоволоконний кабель, довжиною 2 км. Процес включав у себе розподіл квантових ключів коду, обмін квантовими шифрами, пряму передачу інформації. Ця техніка дозволяє безпечно передавати первинні дані.

Зараз ви читаєте новину «Мільйон операцій за секунду: Microsoft збудує квантовий суперкомп'ютер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі