пʼятниця, 01 вересня 2017 16:40

Квести, екскурсії та ігри - як школи модернізують святкові радянські лінійки

Квести, екскурсії та ігри - як школи модернізують святкові радянські лінійки

Сьогодні в українських школах пролунав перший дзвінок - початок навчального року. До школи пішли 3,9 млн учнів. За шкільну парту вперше сядуть 408 тис. першокласників. Це на 15 тис. більше, ніж торік.

Попри дозвіл міністра освіти і науки Лілії Гриневич організовувати свято на розсуд шкіл, майже 90% навчальних закладів зустріли школярів традиційними святковими лінійками.

Поступово навчальні заклади відмовляються від довгого стояння на сонці, нудних промов та примітивних віршиків і пісень. У деяких регіонах чиновникам офіційно заборонили приходити на святкування. У школах організовують квести, екскурсії, проводять пікніки та чаювання, а гроші на квіти перераховують на лікування онкохворих дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зіркове 1 вересня: хто з відомих українців повів дітей до школи

У столичному Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного, у структурі якого загальноосвітня школа-інтернат спортивного профілю, лінійку скасували. Вступна частина тривала 15 хв.

"Ми вирішили позбавити школу від радянських рудиментів. 1 вересня - це початок навчального року. День учня, навколо якого і для якого має відбуватися навчально-виховний процес. Цей день не повинен бути стресовим, а максимально цікавим і комфортним способом налаштовувати дитину на навчання. Нудні промови під час стояння годинами під сонцем чи дощем ніхто не слухає, а нав'язлива й однакова щороку музика викликає роздратування", - каже Gazeta.ua вчитель української мови і літератури Юрій Самсон.

Для учнів 6-7 класів провели екскурсію різними відділеннями, ознайомили з умовами тренування. Учні 8-9 класів взяли участь у квесті. Учні 10-11 класів разом з вчителями змагалися в інтелектуально-розважальному проекті "Ігри патріотів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову в школу: шість нововведень навчального року

У столичному ліцеї №157 святкову лінійку провели лише для першокласників. Для інших влаштовують екскурсії.

"Адміністрація школи нас до цього не змушує. Екскурсію організовує батьківський комітет. Разом плануємо бюджет, обираємо маршрут поїздки. Цього разу учні 6 класу їдуть у Букський каньон на Черкащині. Протягом дня також відвідають Жашківський конезавод і ферму "Бабині кози". Діти мають страхування. Автобус - ліцензію на транспортування дітей. З школярами їдуть кілька вчителів та батьків", - розповідає Gazeta.ua мама учениці Анна Сарміна.

Поступово відмовляються від лінійок і в регіонах. У рівненській гімназії "Гармонія" першокласників посадили на стільці. Розважили танцями, кульками та мімами. Учні 2-4 класів взяли участь в інтерактивній грі "Крок за кроком до Європи". Для старшокласників організували "Євроквест".

"Ми відмовилися від совдепівського проведення лінійки. Дітей не варто знуджувати довгими промовами, особливо першокласників. Їх потрібно зацікавити. Показати, що у школі весело. Тут сміються, танцюють та розважаються", - каже Gazeta.ua заступник директора з навчально-виховної роботи гімназії Олена Волощук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вишиванки, квіти та чиновники - як школи відзначали перший дзвінок

У переддні 1 вересня на батьківських форумах, у соціальних мережах закликали трансформувати шкільні лінійки та просили чиновників не приходити до школи. Від традиційних лінійок навчальні заклади не відмовилися. Утім у Хмельницькому, Тернополі, Чернівцях та Дніпрі чиновникам заборонили відвідувати шкільні лінійки.

Зараз ви читаєте новину «Квести, екскурсії та ігри - як школи модернізують святкові радянські лінійки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі