понеділок, 28 серпня 2017 13:48

Шкільне "цькування": як не стати жертвою

Шкільне "цькування": як не стати жертвою
За результатами дослідження UNICEF Ukraine з проблемою буллінгу в Україні зіткнулись 89% респондентів. Фото: google

Проблема буллінгу існує в школах не перший рік. Це коли група учнів, об'єднавшись, направляє свою агресію проти однієї людини. Причиною, так званого "цькування" у підлітків, може стати будь-який фактор.

- Дитина в контексті школи - об'єкт соціалізації. Тобто цьому сприяють батьки, вчителі. Батькам, передусім, слід навчити дитину відстоювати свої інтереси, захищати свої психологічні кордони та розвивати соціальний та емоційний інтелект, - каже Анастасія Голота, сімейний і дитячий психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самостійність - це не завжди незалежність - психолог

За результатами дослідження UNICEF Ukraine з проблемою буллінгу в Україні зіткнулись 89% респондентів. В опитуванні взяли участь 2117 українських школярів.

- У питаннях буллінгу важливим є рівень довіри дитини до батьків. Вона має відчувати, що може зізнатися, довіритися мамі й тату. Вчителям необхідно підтримувати рівне ставлення до усіх дітей, не виділяти "любимчиків", не цькувати двієчників, - каже психолог.

Види буллінгу можна об'єднати в групи вербального, фізичного та емоційного знущання, які поєднуються для більш сильного впливу. 70% знущання відбувається вербально: принизливі обзивання, дошкуляння, жорстока критика, плямування репутації, висміювання, агресивні зауваження, записки з погрозами застосування насилля, поширення неправдивих обвинувачень, ворожих чуток та пліток. Фізичне насильство складає менше третини випадків буллінгу - це штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, ляпаси. Найскладніше помітити емоційне знущання — систематичне приниження почуття гідності потерпілого шляхом ігнорування, ізоляції, уникання, виключення.

Зараз ви читаєте новину «Шкільне "цькування": як не стати жертвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі