пʼятниця, 31 березня 2017 09:28

До чого треба бути готовим на співбесіді у перший клас

До чого треба бути готовим на співбесіді у перший клас
Розповіли про правила співбесіди до першого класу. Фото: informatorkr.com

Незабаром у спеціалізованих школах і гімназіях розпочнуться співбесіди для першокласників. "Мета — познайомитися з дитиною та укомплектувати класи відповідно до підготовки майбутніх учнів. Крім того, останнім часом класи переповнені. Є такі, де навчається по сорок дітей", - каже Gazeta.ua співголова громадського об'єднання "Батьки SOS" Альона Парфенова.

Вона розповідає, що потрібно знати батькам майбутніх першокласників.

Як проходить цей іспит для дітей у перший клас?

Це не іспити, а співбесіда. Зарахування дітей до першого класу загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форм власності проходить на безконкурсній основі. Прийом на конкурсній основі дозволено винятково до спеціалізованих навчальних закладів. Так прописано в законодавстві.

Яка процедура цієї співбесіди?

Співбесіда проходить не більше півгодини. Обов'язково мають бути присутні батьки. У складі педагогічної комісії не більше трьох осіб, серед яких практичний психолог. Не пізніше, ніж за місяць до співбесіди у школі має бути оприлюднено перелік запитань до неї. Заборонено перевіряти знання з математики, іноземної мови, умінь із читання та письма, рахування. До того ж вчитель не повинен розпитувати дитину іноземною мовою.

Які це можуть бути питання?

Часто запитують, як звати батьків, скільки років дитині, коли у неї день народження. Крім того, це питання на загальну ерудицію: про пори року, тварин, рослини, професії, овочі, фрукти. Це такі загальні речі, які дитина у сім років має знати.

Якщо ви проживаєте у тому районі, де розташована школа, вам не мають права відмовити у прийомі до навчального закладу

Коли батьки дізнаються результати іспитів?

Результати співбесіди мають бути оприлюднені не пізніше п'яти днів після проведення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 8 недоліків системи освіти

Через які причини дитину можуть не прийняти до навчального закладу?

Якщо ви проживаєте у тому районі, де розташована школа, вам не мають права відмовити у прийомі. Іноді у навчальному закладі називають причину відсутності вільних місць. Але кількість класів у школі формується залежно від кількості поданих заяв. Якщо ж дитина живе в іншому районі, тоді її можуть прийняти в школу лише за наявності вільних місць.

Чи можна оскаржити рішення комісії?

Якщо батьки не погоджуєтеся з рішенням конкурсної комісії, вони мають право впродовж тижня з моменту оголошення висновків подати апеляцію. На її розгляд голова комісії має три дні. Крім того, можна звернутися до місцевих органів освіти, Міністерства внутрішніх справ чи до прокуратури із заявою про порушення адміністрацією школи законодавства України.

Які документи потрібні для зарахування до школу?

Це стандартний пакет документів: заява на ім'я директора, свідоцтво про народження дитини та медична картка. У батьків не мають права вимагати довідку про доходи чи дані з місця роботи.

А потрібно платити благодійні внески чи пожертви на школу?

Зарахування до комунальних закладів – безплатне. Якщо батькам натякають на "добровільний внесок" або дають квитанцію з певною визначеною сумою, - це може бути кваліфіковане як вимагання. Такі дії карають відповідно до Кримінального кодексу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бути всім однаковими наказували за радянських часів, а зараз часи змінилися" - 10 думок про необхідність шкільної форми

Зараз ви читаєте новину «До чого треба бути готовим на співбесіді у перший клас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі