неділя, 26 квітня 2020 12:49

"Чорнобиль" пошкодив сотні тисяч комп'ютерів

"Чорнобиль" пошкодив сотні тисяч комп'ютерів
Збиток від комп'ютерного вірусу "Чорнобиль" становив від $20 до $80 млн Фото: mit-net.com.ua

26 квітня 1999-го комп'ютерний вірус "Чорнобиль" пошкодив, за різними оцінками, до півмільйона комп'ютерів по всьому світі.

Вірус мав і другу назву - СІН. Написав його тайванський студент Чен Їнхао у червні 1998-го. Спершу він заразив комп'ютери у своєму університеті. В наступний тиждень "Чорнобиль" зареєстрували в Австрії, Австралії, Ізраїлі та Великій Британії. Пізніше його сліди виявили в кількох інших країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Інтернеті стався найбільший в історії збій

Глобальна вірусна епідемія почалася 26 квітня після зараження кількох американських веб-серверів, що поширювали комп'ютерні ігри. Як результат, у півмільйона комп'ютерів знищилась інформація на жорстких дисках і пошкодились дані на мікросхемах BIOS. Такі ПК опинилися повністю непрацездатними.

За різними оцінками, збиток від вірусу становив від $20 до $80 млн. Автор вірусу ще до закінчення університету публічно попросив вибачення у жителів Китаю, комп'ютери яких постраждали. Згідно з тайванських законів в той період він нічого не порушував і ніколи не притягувався до кримінальної відповідальності.

Комп'ютерний вірус "Чорнобиль" працює виключно на Windows 95/98/ME/XP. Його розмір становить близько 1 кБ.

Зараз ви читаєте новину «"Чорнобиль" пошкодив сотні тисяч комп'ютерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі