середа, 29 серпня 2018 16:14

Без табелів і домашніх завдань - експерт розповіла про користь "Нової української школи"

Без табелів і домашніх завдань - експерт розповіла про користь "Нової української школи"
Реформа цього разу буде вдалою, бо все закріпили в законі "Про освіту" - співголова громадського об'єднання "Батьки SOS" Олена Бондаренко

З 1 вересня починає діяти концепція "Нової української школи". Навчальні заклади мали забезпечити першокласників одномісними партами, новими підручниками і наборами конструкторів Lego "Шість цеглинок".

Терміни розвезення підручників у школи посунули в середньому на місяць. Інститут модернізації змісту освіти не встиг надрукувати та закупити підручники, тому установу реорганізують. Підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів Міносвіти обіцяє розмістити в електронному вигляді на власному сайті до 1 вересня.

Першокласники не мають взагалі користуватися підручниками протягом першого місяця навчання, адже цей адаптаційний час. Також першокласникам скасували оцінки та табелі і продовжили навчання до 12 років.

"Діти ввійдуть в шкільну освіту м'якше. Першокласники не матимуть різкого навантаження знаннями. Навчатимуться через гру та адаптацію. За 11 років знання спресовувались і мозок дітей не був готовий сприймати ті знання, які їм давали в певному класі", - каже Gazeta.ua співголова громадського об'єднання "Батьки SOS" Олена Бондаренко. Вона відповіла на ключові питання щодо головних змін в шкільній освіті.

На що спрямовані стандарти "Нової української школи"?

- Дати певний об'єм знань у вигляді фактів - це не підготовка до життя. Їх можна знайти в інтернеті чи книжках. Діти не вміють ці знання використовувати в життя. Вміють рахувати площу квадрата, але не знають, як рахувати площу шпалер, які потрібні для ремонту. Ці знання чудові, але їх потрібно вміти застосовувати в житті. Концепція допоможе перебрати набір знань, які отримують діти, щоб зрозуміти, що в нинішньому житті актуально, а що ні. Бо витрачати 11 років навчання на те, що не знадобиться - велика розкіш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першокласники закінчуватимуть навчальний рік по-новому

Знову пробують ввести 12-річне навчання, чи закріпиться воно зараз? Яким чином?

- Думаю, реформа цього разу буде вдалою, бо все закріпили в законі "Про освіту". Молодшу школу поділили на чотир класи, середню на п'ять класів, а профільну академічну чи професійну на три класи. Залежить від того, як підійдуть до виконання реформи. На скільки серйозними, грунтовними і підготовленим будуть кроки. Зараз акцент зробили на тому, що додали один профільний рік, коли діти готуватимуть себе до вступу у вуз чи вже отримують певну професійну освіту. Те що діти будуть на рік старші - важливо. Зможуть піти працювати. Раніше 12 рік додавали з іншого кінця, як дошкільну підготовку. Готували дітей до вступу в школу і це мало негативні наслідки, бо почалися конкурси і змагання щодо того, що діти вміють при вступі в школу.

Витрачати 11 років навчання на те, що не знадобиться - велика розкіш

Табелі для початкових класів відмінили і вводять свідоцтва досягнень, про що це свідчить і чим корисно?

- Якщо ми даватимемо новий набір умінь, то має бути відповідний засіб їх оцінити. Оцінювання вестимуть у два етапи: перший матиме проміжний характер, його результати заноситимуть у свідоцтво в жовтні. Другий етап буде підсумковим і враховуватиме результати жовтня. Сам процес оцінювання буде описовий і поділений на чотири рівні. Враховуватимуть старанність та поведінку дитини. Вказуватимуть, що на першому рівні дитина демонструє значні успіхи. Якщо помітно прогрес, то може досягти бажаного результату із допомогою вчителя. Потребує додаткової допомоги та уваги вчителя для вивчення певного предмета. Тільки перший клас не матиме оцінок і домашніх завдань. Далі вводитимуть поступово і оцінки, і обмежені часом домашні завдання.

Класи обладнають лише одномісними партами, у чому користь?

- В Україні ще не було такої ситуації, коли виникала потреба в такій кількості одномісних парт. Сказати, що у всіх дітей будуть одномісні парти до 1 вересня важко. Можливо, до Нового року закуплять повністю. Задумувалось для легкої зміни освітнього простору. Щоб діти могли швидко перегрупуватись для обговорення. Це спроба зруйнувати усталені поняття, коли вчитель стоїть біля дошки, а діти сидять рядами. Ця зміна зробить вчителя активним учасником навчального процесу. Він більше взаємодіятиме з дітьми. Задумка хороша, а як реалізовуватимуть невідомо, бо більшість класів побудовані за інших норм і з малою площею.

Що зміниться в інклюзивному навчанні з 1 вересня?

- Створюють інклюзивні ресурсні центри на допомогу вчителям, а батьки мають право в будь-яку школу відати дитину з особливими потребами. У свою чергу, школи мають забезпечити відповідні умови. Начальний заклад потрібно попереджати завчасно, щоб встигли підготувати все необхідне. Інклюзивні центри обиратимуть кращу програму розвитку для дітей. Проводитимуть аналітичну роботу і визначатимуть, як впливає раннє втручання на розвиток дитини з особливими освітніми потребами.

Перед початком навчального року оприлюднені рекомендації щодо розкладу шкільних канікул на новий 2018-2019 навчальний рік. Міністерством освіти і науки рекомендує закладам освіти почати навчальний рік 1 вересня і відпускати учнів на осінні, зимові і весняні канікули. Період відпочинку протягом року не може перевищувати 30 календарних днів. Розклад канікул визначили наступним чином: осінні - з 29 жовтня по 4 листопада; зимові - з 22 грудня по 7 січня; весняні - з 25 по 31 березня.

Зараз ви читаєте новину «Без табелів і домашніх завдань - експерт розповіла про користь "Нової української школи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua