пʼятниця, 18 серпня 2017 07:25

Без екзаменів і домашніх завдань: українка про навчання в університеті Китаю

Якщо порівнювати освіту в Україні та Китаї, то вдома дають більше знань. Але менше свободи, говорить хмельничанка Альона Білогаш. Випускниця Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка вступила на магістратуру до Китаю. Розповіла Gazeta.ua про відмінності між східною та українською вищою освітою.

"Не можу сказати, що вступити було складно. Ключовим випробуванням був усний та письмовий екзамен на знання китайської мови. Після нього пішла — паперова тяганина, збір документів і подача їх в університет через Інтернет. У Китаї легко потрапити на стипендію, з умовою якщо ти гарно знаєш мову. Що я і зробила. Моя спеціальність зараз "викладання китайської мови для іноземців". Навачаюся у Цзілінському університеті (місто Чанчунь). Важко сказати про вартість навчання, бо тут більшість на стипендії. Треба дуже постаратися, щоб не отримувати її", - розповідає Альона.

Автор: Facebook Альони Білогаш
  Альона Білогаш (друга ліворуч) на презентації студентами традицій своїх країн одягнула вишиванку і приготувала деруни
Альона Білогаш (друга ліворуч) на презентації студентами традицій своїх країн одягнула вишиванку і приготувала деруни

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Абітурієнти обирають менеджмент і економіку, а роботодавці шукають аграріїв, штукатурів і операторів дронів

Студенти мають обов'язкові предмети і дисципліни на вибір. Пара триває 2 год. Посеред лекції роблять перерву на 20-30 хв. Всього мають по дві пари на день.

"Домашнього завдання не задають. У китайських університетах немає лекцій або семінарів, як таких. Це, швидше, дискусія між студентами та викладачем. Екзаменів, як таких, теж немає. Наприкінці семестру ми просто пишемо есе на довільну тему з предмету. Але відвідування обов'язкове. Якщо з одного предмета пропустив більше трьох пар, у тебе не буде стипендії", - розповідає Альона Білогаш.

Якщо ти на стипендії — місце у гуртожитку надають безкоштовно.

"Стипендія все покриває. Якщо не маєш її - просто підходиш і запитуєш про вільні місця. Їх вистачає, адже для іноземців є окремі гуртожитки. Місяць проживання у гуртожитку коштує 2800 гривень. Якщо доплатити ще тисячу — можна орендувати двокімнатну квартиру", - каже дівчина.

Автор: Facebook Альони Білогаш
  Альона Білогаш
Альона Білогаш

У Китаї дбають про дозвілля студентів.

"Два рази на семестр є туристичні подорожі. Вони безкоштовні для студентів, які отримують стипендію. Також є клуби за вподобаннями, заходи до свят: як китайських, так і іноземних. Всередині кампуса є басейн, кінотеатр і стадіони", - каже Альона Білогаш.

Головна відмінність української та китайської освіти у свободі та якості знань.

"В Україні дають більше знань, але менше свободи. У Китаї з викладачем на "ти", при знайомстві він одразу дає тобі номер телефону і посилання на особисту сторінку в соцмережах. Ти можеш зв'язатися з ним із будь-якого питання, навіть того, що не стосується навчання. Можете просто піти на чашку кави і це вважається нормальним. Можете домовитися з викладачем і перенести ранкові пари на обід, бо ви не хочете рано прокидатись", - додає студентка.

Найбільше українських студентів їде в Польщу. Там їх майже 17 тис. З цієї країни українські студенти мають найменше відмов. Вартість навчання у Польщі стартує від €1500.

Зараз ви читаєте новину «Без екзаменів і домашніх завдань: українка про навчання в університеті Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі