субота, 06 червня 2020 13:53

Академія мала підтримку Війська Запорозького

Академія мала підтримку Війська Запорозького
"Києво-Могилянська академія" мала підтримку гетьмана Петра Сагайдачного Фото: Kyivmaps

6 червня 1992-го в Києві урочисто відкрили відроджений університет "Києво-Могилянська академія".

Головним ініціатором відновлення став український літературознавець В'ячеслав Брюховецький. Саме він став першим президентом академії.

До цього випадку заклад також закривали 14 серпня 1817-го за розпорядженням уряду, указом Синоду. В цей період випускники академії намагалися перетворити її на сучасний університет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українських університетів потрапило в світовий рейтинг кращих

Заснували стародавній навчальний заклад на базі Київської братської школи у 1615-му. Тоді школа мала підтримку Війська Запорозького і, зокрема, гетьмана Сагайдачного.

До випускників академії належали Іван Мазепа, Пилип Орлик, Павло Полуботок, Іван Скоропадський, Іван Самойлович, Степан Яворський, Феофан Прокопович, Григорій Сковорода та Михайло Ломоносов.

Києво-Могилянська академія згадується в деяких творах художньої літератури. В повісті Миколи Гоголя "Тарас Бульба", в двох романах Павла Загребельного "Я, Богдан" та "Південний комфорт" і поемі "Бояриня" Лесі Українки.

Зараз ви читаєте новину «Академія мала підтримку Війська Запорозького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі