пʼятниця, 08 лютого 2019 07:25

Як підготуватися до публічного виступу

Як підготуватися до публічного виступу
Вміння публічно виступати пригодиться не раз. Фото: mensby.com

Перед публічним виступом часто з'являється відчуття паніки. Найкращі оратори завжди володіють відпрацьованими навичками, техніками, прийомами і секретами.

"Для початку відкинемо інфантильну та підступну думку: "У мене нічого не вийде, публічні виступи – це не моє". Особливо якщо ви пережили перший провал. Кожна людина здатна стати ефективним публічним оратором. Тільки для досягнення цієї мети кожному знадобиться своя кількість часу", - йдеться у блозі практикуючого психолога Оксани Рихальської на "Новое время".

Ефективний публічний виступ вирішує кілька завдань: інформувати, зачіпати емоції, розважати, спонукати до дії.

Існує кілька пунктів, які зроблять виступ ефективним. Фахівець поділяє їх на питання: що, навіщо, як?

ЩО?

Якщо ви виступаєте перед публікою - що ви їй скажете? Потрібна сформульована і обґрунтована теза - посил. Він має бути коротким, легким для запам'ятовування і повторення.

"Щоб посил засвоїли, його потрібно регулярно озвучувати в тексті виступу: він має бути заявленим на початку, регулярно повторюватися на етапі обґрунтування і яскраво виділятися в кінці. Ваш виступ вдався, якщо у відповідь на питання "про що говорив мовець?", слухачі повторюють основну тезу вашої промови", каже фахівець.

Щоб думку засвоїли, її потрібно повторювати не менше 5 разів. З публікою варто працювати на вербальному, візуальному і емоційному рівні. Таку інформацію активніше запам'ятовують.

Крім того, аудиторія краще відгукується на емоцію. Тому варто використовувати образи, розповідати цікаві історії та приклади.

НАВІЩО?

Друга складова успішного виступу - розуміння його мети.

Обсяг уваги аудиторії обмежений. Він буде направлений або на інтереси компанії, або на "блиск" оратора. У число найбільш поширених цілей входять: конкретна дія; пробудження інтересу до проекту; запам'ятовування інформації і передача її іншим, запам'ятовування персони, що виступає", - пояснює психолог.

ЯК?

Щоб мета спрацювала, важливо залучити слухачів до себе. Статистика сприйняття говорить, що: 60% уваги – тому, як він виглядає, 30% – тому, як він говорить, 10% - тому, що він говорить.

Умова ефективного донесення інформації - жива мова. Заучування тексту - один зі способів втратити аудиторію. Перед виступом варто вивчити лише його структуру. Публіці стає нудно, коли вона чує строго вивчений текст.

"Початок промови – це прелюдія перед основною доповіддю. Люди люблять прелюдії, особливо якщо в них використовуються історії або несподівані метафори. Для спілкування з цільовою аудиторією варто використовувати звернення – "ми", "ви", а уникати частих повторів "я", "я". Це сприяє ідентифікації з публікою", - радить спеціаліст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як побороти страх перед публічними виступами - 6 порад

Якщо існує страх виступу, тривогу варто побороти. Існує чимало технік і методів. Утім перед виступом треба знімати лише первинну напругу. Трохи адреналіну ораторові необхідно.

Психолог наводить дихальну техніку, яка допоможе впоратися зі страхом.

"Перед публічним виступом у спокійній обстановці зробіть повільний вдих на рахунок чотири, затримайте дихання на рахунок чотири і закінчите видихом, теж на рахунок чотири. Вправу необхідно повторити близько двадцяти разів", - каже фахівець.

Не можна закінчувати і починати виступ на негативній ноті. Мають бути тільки позитивні емоції. Варто створювати власний стиль виступів, транслювати свої індивідуальні особливості.

Щоб заспокоїтися перед важливим виступом, рекомендують випити трохи коньяку. Але така рекомендація підходить не всім, а запах алкоголю не зміцнює довіру до оратора. Щоб нормалізувати кров'яний тиск і заспокоїти нерви, краще зайнятися перед виступом сексом. Виявляється, гормон задоволення ендорфін, який виробляється організмом під час інтимної близькості, схожий за дією з опіатами і сприяє зняттю стресу.

Зараз ви читаєте новину «Як підготуватися до публічного виступу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі