пʼятниця, 14 грудня 2018 17:21

Як опанувати іноземну мову: 5 порад

Автор: minskperevod.by
  Лінгвіст дала п'ять порад, як опанувати іноземну мову
Лінгвіст дала п'ять порад, як опанувати іноземну мову

Лінгвістка та перекладачка Марта Госовська дала 5 порад, як вивчити іноземну мову.

"Я говоритиму про свій досвід — лінгвістки та учениці в одному флаконі, а не переказуватиму промови TEDx чи книжки, які ви й самі, без мене можете послухати чи прочитати", - каже пані Госовська.

Навіщо ви вчите мову

Визначтесь, навіщо ви це робите: для роботи, для задоволення, від Альцгеймера, щоб читати улюбленого автора в оригіналі тощо. Це майже так само важливо, як діагноз у лікаря, щоб не пити антибіотики від вірусів. Ну, ви зрозуміли, від цього залежатиме вибір лексики для першочергового вивчення. Знати, як буде помідор і лопата китайською, не дуже вам допоможе, якщо ви хочете там купувати шовк у промислових масштабах.

Дотримуйтесь графіку

Визначтесь, коли у вас є вільні півгодини часу і суворо дотримуйтесь графіку. Можете замкнутися на той час хоч у туалеті, хоч у холодильнику, але не відволікайтесь. Не переносьте цей час "на потім", бо потім ніколи не настане. Та ви це і так знаєте із занять спортом, правда ж?

Почніть з герундія

Починайте з початку. Так, все просто. Ви ж не біжите марафон на 3 день ранкових пробіжок, то чого б вам тут починати з герундія, якщо ви ще не освоїли форми дієслова бути?

Жодного хаотичного читання

Дотримуйтесь плану. Хаотичне читання з різних книжок вибіркових текстів не дасть вам нічого, крім миттєвої зневіри в себе, коли з'ясується, що за півроку ви не можете сказати "це яблуко червоне та смачне".

Вчіть формули

Мова — це система і тому вчити треба систему, а не фрази напам'ять. Повірте, немає безглуздішої штуки, ніж розмовник. Ви впевненні, що на питання "що це?" вам скажуть "це стіл"? Швидше за все, ні. Вам скажуть що завгодно, а не те, що пишуть у розмовнику чи тих ваших діалогах. Вчіть формули, в які потім можна вкласти свої думки, бо таки так, — ми говоримо шаблонами. Чим більше ви їх знаєте, тим оригінальніше можете поєднувати у структури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Англійська мова: оприлюднили список найкумедніших слів

"Навіть якщо у вас 3 роботи, діти і взагалі все складно — опанувати іноземну мову цілком реально", - каже лінгвіст.

Раніше мовознавець Олександр Авраменко розповів, як вдосконалити свою розмовну українську.

Зараз ви читаєте новину «Як опанувати іноземну мову: 5 порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі