вівторок, 27 листопада 2018 14:12

Як покращити розмовну українську - поради мовознавця

Як покращити розмовну українську - поради мовознавця
Авраменко дав поради, як покращити українське мовлення. Фото: Tv.ua

Мовознавець Олександр Авраменко розповів, як вдосконалити свою розмовну українську.

"Раджу читати літературу, особливо зарубіжні переклади українською мовою. Дивіться фільми українською, бо школа перекладознавства в Україні дуже потужна. Найефективніший прийом – впустити в своє життя трохи більше української мови. Якщо люди російськомовні, варто виділяти один день чи кілька годин раз на тиждень, щоб спілкуватися у родині чи з колегами", - сказав Авраменко на майстер-класі у Житомирі, передає Укрінформ.

Він радить друзям потайки записувати розмови на диктофон, щоб потім почути вимову звуків та відшліфувати її.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 10 найпоширеніших помилок української мови

Мовознавець вважає, що легше вивчити літературну українську тим, хто спілкується російською. Такі люди відштовхуються від того, що якщо у російській мові є якесь слово, то українською воно звучатиме інакше. Постійне використання суржику не завжди дає відчуття, що слово не є українським.

"Все більше людей прислухаються до того, як вони говорять, фільтрують своє мовлення і про це свідчать наклади моїх книжок, які зросли в геометричній прогресії. Я це чую своїм вухом на вулицях Києва і не тільки. Приємно, що багато молоді зараз говорять українською, тому в нас гарні перспективи", - додав Авраменко.

Слово "свита" у творах сучасних письменників і в пресі використовують із невластивим значенням "супровід". Замість нього потрібно вживати слово "почет".

Зараз ви читаєте новину «Як покращити розмовну українську - поради мовознавця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі