вівторок, 05 червня 2018 16:58

Яка різниця між свитою і почтом

Яка різниця між свитою і почтом
"Такий добрий, як Микитина свита навиворіт" - казали в давнину Фото:uaua.world

Слово "свита" в творах сучасних письменників і в пресі використовують з невластивим значенням "супровід". Замість нього потрібно вживати слово "почет".

"Парламентар прийшов, як завше, зі своєю свитою, з якою ходить скрізь, немов побоюючись людей" - це речення написане з помилкою, пише кандидат філологічних наук Олександр Скопненко у газеті "Голос України".

Передусім це повідомлення зрозуміють так: парламентар прийшов зі своїм верхнім одягом. Свита — це для більшості носіїв "старовинний довгополий верхній одяг, звичайно з домотканого грубого сукна". Для порівняння наводиться приклад правильного вжитку слова:

"Я з захватом дивлюся на кремезну статуру дядька Євлантія, на його батіг, свиту, з повагою спостерігаю, як він вправно підганяє відпочилі, нагодовані конячки" (Борис Антоненко-Давидович).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Учитель" чи "вчитель": мовознавець розповів про типові помилки на ЗНО

В повідомленні журналіста треба було використати іменник почет: "Парламентар прийшов, як завше, зі своїм почтом" .

Потрібно розрізняти вживання слів почет "супровід" та свита "одяг". Саме в такому значенні слово вживається в народній творчості.

Наприклад, "Хороший, як Микитина свита навиворіт" - народна приказка, що значить "поганий".

"Така сама свита, та не так пошита" - те, що насправді гірше від чого-небудь. Хоча на перший погляд між порівнюваними об'єктами немає різниці.

Мовознавці склали список русизмів, які заважають правильно спілкуватися українською мовою. Автори нарахувати понад 30 фраз, які у повсякденній мові часто вживають неточно. Якщо пам'ятати про правильні відповідники українською, то мова стане чистішою.

Неправильно казати "звертатися за допомогою", а правильно - "звертатися по допомогу".

Зараз ви читаєте новину «Яка різниця між свитою і почтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі