вівторок, 04 вересня 2018 07:25

Агент ФБР назвав ознаки брехні

Агент ФБР назвав ознаки брехні
Існують вербальні і невербальні знаки розпізнати брехню. Фото: merezha.co

Існують вербальні і невербальні знаки, які допомагають розпізнати брехню.

"За часів моєї кар'єри аналітика поведінки в ФБР я зустрічав людей, які категорично відмовлялися говорити зі мною або неухильно дотримувалися своїх ідеологічних позицій. У більшості випадків компромісу досягали за допомогою переговорів", йдеться у блозі професора психології, колишнього агента ФБР Джека Шафера на сайті "Нового времени".

Надуті губи

Якщо у людини, з якою ви говорите, злегка випнуті вперед губи, вона має протилежну до вашої думку. До прикладу, ви називаєте ціну, а співрозмовник надуває губи, він - проти. Цей невербальний знак - ключ до визначення перешкод, що заважають успішній розв'язки розмови.

"Коли я бачу надуті губи, то використовую техніку "готовий посперечатися, що...". У цьому випадку, я б сказав: "Готовий посперечатися, що ви думаєте, ніби ціна занадто висока. Дозвольте мені розповісти, як багато всього ви отримуєте за цю ціну". Знання того, що люди думають, перш ніж вони це озвучують, дає колосальну перевагу в переговорах", - каже психолог.

Покусування губи

Якщо людина покусує губи, їй є що сказати, але вона не хоче. Фахівець каже, підозрювані часто зізнавалися після того, як перед тим покусували губи.

Люди думають швидше, ніж говорять

Фахівець радить заохочувати співрозмовника заговорити, якщо він покусує губи. Люди неохоче говорять те, з чим інші, на їхню думку, не погодяться. Визнання того, що людина хоче зізнатися, робить свою справу.

Асинхронний кивок головою

Люди думають швидше, ніж говорять. Мозок швидше реагує на думки - за 1-2 с до того, як говорить. Коли людина каже правду, невербальні знаки синхронні зі словами. Коли бреше, невербальні знаки показують те, що він думає.

"Я часто бачив, як людина кивала головою вгору і вниз, а за мить казала "ні". Таке асинхронне кивання головою свідчило про те, що підозрюваний бреше. Під час переговорів стежте за асинхронними рухами голови, щоб знати, блефує людина або говорить правду", радить Шафер.

Відсторонення

Люди наближаються до того, що подобається, і дистанціюються від того, що не подобається. Якщо говорять не правду, часто відхиляють голову перед тим, як починають говорити. Після сказаного, їх голова повертається у вихідне положення - мозок синхронізується зі словами. Якщо під час переговорів людина відкидається в кріслі зі схрещеними руками і ногами, це сигналізує про незгоду зі сказаним.

Люди наближаються до того, що подобається, і дистанціюються від того, що не подобається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це прояв фантазії - експерт про дитячу брехню

Техніка "ну ..."

Це спосіб перевірити правдивість так, щоб людина не дізналася, що перевіряють її правдивість.

"Я часто ставлю підозрюваним таке питання: "Ви маєте відношення до злочину?". Якщо відповідь починається з "ну", значить, відповідь буде не такою, як я очікую. Вони знають, що я очікую почути "ні". Відповідь "ну" означає, що підозрюваний дасть будь-яку відповідь, крім "ні". А це "так", - каже спеціаліст.

Колишній агент ФБР, приватний детектив Том Мартін описав у своїй книзі "Дивлячись на життя приватними очима" 20 поширених ознак зради. Їх фахівець виокремив після свого 40-річного досвіду роботи.

Зараз ви читаєте новину «Агент ФБР назвав ознаки брехні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі