середа, 09 лютого 2022 22:55

5 технологій майбутнього, якими здивував Китай на Олімпіаді

Цифрові технології регулюють повсякденне життя у Китаї значно більше, ніж в інших країнах — від просунутої системи відеокамер із розпізнаванням облич до мобільних додатків, що блокують доступ до публічних просторів тим, хто контактували з хворими на ковід.

Зимові Олімпійські ігри, що днями почалися в Пекіні — черговий привід країні продемонструвати усьому світові свої технологічні досягнення.

Пекін приймає другі Ігри за час пандемії у "замкненому циклі", герметичній та обмеженій зоні - від аеропорту до арени, розгортаючи парки роботів і безпрецедентні рівні відстеження та нагляду за станом здоров'я. Майже 3000 спортсменів, а також тисячі інших учасників, включаючи тренерів, персонал і ЗМІ, будуть всередині олімпійської "бульбашки".

"Ігри показують високотехнологічні інновації на кожному щаблі — від штучного інтелекту до інтернет-інфраструктури, і навіть до нового способу охолодження льоду", пише Rest of World.

Ось підбірка п'яти технологій, що використовуються на Олімпіаді, і залишаться у житті китайців після її завершення.

1. Роботи

Олімпійське селище населене сотнями роботів, що допомагають підтримувати дистанцію між приїжджими спортсменами та місцевим персоналом, роблять усе: від доставки пакунків до перегортання на пательні котлет для гамбургерів. Роботи допомагають спортсменам надавати медичну допомогу, збирати сміття та роздавати антисептик для рук. Вони сканують повітря на наявність частинок Covid-19 і дезінфікують приміщення. Загін із 120 роботів доступний для обслуговування 24/7 у їдальні медіа-зони.

Роботи також працюють на міських вулицях та в університетських містечках, щоб доставляти пакунки, а в місцях заходів і готелях — для надання послуг гостям.

Автор: НОК України
  Олімпійське селище неподалік Пекіна розташоване на площі 386 тис кв. м і складається з трьох зон: для проживання, тренувань і відпочинку. Загалом це 20 будівель помаранчевого, сріблястого і білого кольору від 13 до 17 поверхів
Олімпійське селище неподалік Пекіна розташоване на площі 386 тис кв. м і складається з трьох зон: для проживання, тренувань і відпочинку. Загалом це 20 будівель помаранчевого, сріблястого і білого кольору від 13 до 17 поверхів

2. Застосунок "My 2022"

Усі, хто перебуває у "бульбашці" Олімпійських ігор — і спортсмени, і засоби масової інформації, і глядачі — повинні користуватися спеціально розробленим додатком "My 2022". Потрапляючи в Олімпійське селище, учасники проходять щоденне ПЛР-тестування. Додаток відстежує дані про стан здоров'я учасників, як-от інформацію про щеплення, а також результати щоденних тестів.

Автор: App Store
  Додаток “My 2022” збирає інформацію користувачів і ділиться ними з третіми сторонами
Додаток “My 2022” збирає інформацію користувачів і ділиться ними з третіми сторонами

Щоб покинути свої кімнати та пересуватися між закладами, усі всередині олімпійської "бульбашки" повинні отримати зелений сигнал про негативні результати ПЛР протягом попередніх 24 год., відсканувавши свої перепустки. Система нагадує метод QR-кодів, за якими жителі Китаю пересувалися країною під час пандемії.

Хоча китайські інтернет-регулюючі органи декларували захист конфіденційності і обмеження збору непотрібної інформації, розслідування Citizen Lab показало, що додаток "My 2022" збирає інформацію користувачів і ділиться ними з третіми сторонами, наприклад з техногігантами Китаю - Huawei, Xiaomi, Tencent та iFlytek. Додаток також містить список ключових слів, які можуть бути піддані цензурі, включно з тими, що написані тибетською та уйгурською.

3. Smart-ліжка

В апартаментах спортсменів установлені матраци з піни з ефектом пам'яті, що контролюють дихання та серцевий ритм. Ці розумні ліжка створені для фіксації "підпису тіла" спортсмена і можуть навіть надсилати звіти тренерам про зміни життєво важливих функцій.

Коли співробітникам однієї технологічної компанії з Гуанчжоу дали подушки для офісних крісел, які так само могли контролювати їх життєві показники, вони виявили, що їхні керівники також використовували технологію для відстеження їхніх перерв і робочого часу. Один співробітник порівняв відчуття постійного спостереження на роботі з перебуванням у в'язниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У збірної України ще одна втрата на Олімпіаді. Семеренко має проблеми зі здоров'ям

4. Технологія 5G

5G - на кожному кроці. Хоча західні держави переживають щодо безпеки стандарту, на цих Іграх не буде іншого вибору, крім як використовувати 5G. Технологія - в основі комунікацій всередині олімпійської "бульбашки". Вона забезпечує все: від швидкісної залізниці між Пекіном і Олімпійським селищем до мікроавтобусів без водія. Потяг обладнано відеостудією високої чіткості з постійним доступом до інтернету навіть під час руху через тунелі зі швидкістю 350 км/год.

Всередині Олімпійського селища 5G зробить інтернет швидшим для користувачів, яким дозволено доступ до сайтів соціальних мереж, що зазвичай заблоковані в Китаї. Але оргкомітет Олімпійських ігор США попередив, що онлайн-активність всередині "бульбашки", ймовірно, буде відстежуватися китайською владою.

Автор: cgtn.com
  Вагон поїзда обладнано студією, звідки за допомогою 5G можна вести прямі ефіри навіть на швидкості 350 км/год і в тунелях
Вагон поїзда обладнано студією, звідки за допомогою 5G можна вести прямі ефіри навіть на швидкості 350 км/год і в тунелях

5. Цифровий юань

Китай уже кілька років працює над своєю цифровою валютою. Перші публічні тестування всередині країни почалися у кінці позаминулого року. Однак саме Олімпіада буде першою можливістю випробувати цю технологію іноземцям. Всередині олімпійської "бульбашки" єдиними прийнятними формами оплати будуть готівка, картки Visa та цифрова валюта e-CNY.

Цифровий юань уже приймають у Китаї через WeChat, JD.com і Alipay. До листопада 2021 року на нього вже зареєструвалися щонайменше 140 млн людей. Але закордонні користувачі вперше зможуть використовувати його протягом Ігор. Спортсмени та тренери зможуть розрахуватися за допомогою браслетів за допомогою e-CNY в Олімпійському селищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золоті нагороди Олімпіади під загрозою. Російські фігуристи попалися на допінгу в Пекіні

Усе більше країн приєднується до дипломатичного бойкоту зимової Олімпіади в Пекіні. Спершу про це повідомили США, потім їх підтримали Австралія та Нова Зеландія. Згодом до протесту приєдналися представники Канади й Великої Британії. Таким чином спортсмени цих країн братимуть участь у змаганнях, а делегації високопосадовців — не поїдуть. Таке рішення країни ухвалили у зв'язку із порушенням прав людини у КНР.

Головним чином стурбованість викликає становище понад мільйона мусульман-уйгурів, які проживають в автономному регіоні Сіньцзян. Їх тримають у так званих центрах професійного підготовлення, простіше кажучи — у в'язницях. Крім цього їх примушують відмовитися від своєї мови та культури.

Зараз ви читаєте новину «5 технологій майбутнього, якими здивував Китай на Олімпіаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі