пʼятниця, 22 травня 2020 09:29

16-й президент США отримав патент на плавучий док

16-й президент США отримав патент на плавучий док
Сучасний плавучий док. Фото: BBC.com

22 травня 1849 року Авраам Лінкольн отримав патент на конструкцію плаваючого сухого доку.

Він призначався для підйому з води та подальшого спуска на воду іншого судна для ремонту або транспортування. До його запровадження схожих технологій не було.

Інженер Авраам Линкольн отримав патент за 11 років до того, як був обраний 16-м президентом США. Він став єдиним президентом-власником патенту на винахід, який довгий час використовували в портах країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дюрер малював себе, дружив із да Вінчі та радив художникам не торкатися жінок

Плавучий док виглядав як прямокутний горизонтальний понтон з однією, двома або трьома вертикальними порожнистими стінками, які утворюють конструкцію, що за формою нагадував жолоб.

Сьогодні підйом та спуск завантаженого в док судна виконується системою насосів та клапанів шляхом прийому та відкачування води з баластних цистерн, розташованих усередині понтона і стінок. Цей процес ще називається докування.

Сучасний плавучий док складається з понтона, розділеного поздовжніми і поперечними перегородками на баластні відсіки. У понтоні розташовуються баластні насоси. При відкачці забортної води в ці відсіки понтон занурюється.

Джекоб Герман став першим водієм, якого було заарештовано за перевищення швидкості. 20 травня 1899-го він "мчав" по одній з вулиць Нью-Йорка зі швидкістю 20 км/год. Американського таксиста догнали на велосипедах поліцейські і заарештували. На той час автомобілістам дозволяли їхати не швидше як 15 км/год.

Зараз ви читаєте новину «16-й президент США отримав патент на плавучий док». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі