вівторок, 14 червня 2011 13:51

ЗЗФ має підстави вимагати перегляду тарифу на електроенергію

ПАТ "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ) має економічні підстави вимагати перегляду тарифу на електроенергію, повідомляє УНІАН.

Таку думку висловив аналітик ІК "Трійка-діалог України" Сергій Невмержицький.

"Економічні підстави у ЗЗФ вимагати переглянути тариф безумовно є", - сказав він.

При цьому аналітик додав, що "коли будувався Запорізький феросплавний завод, там була сконцентрована атомна генерація, яка давала дешеву електроенергію для цих виробництв. І, в принципі, при повному завантаженні ні ЗЗФ, ні ЗАлК не можуть працювати на дорогій електроенергії, вони спочатку будувалися під дешеву атомну електроенергію ".

"Не проблема ЗЗФ у тому, що у нас немає ринку прямих договорів. Треба або ввести ринок прямих договорів і змінити ринок, або встановити індивідуальний тариф для ЗЗФ. У Україні є своє вугілля, у нас газ дешевший, ніж у Європі. І тому в нас не може бути такої високої ціни на електроенергію для промисловості, як у європейських країнах ", - зазначив експерт.

За його словами, претензії виробників феросплавів та алюмінієвих комбінатів обгрунтовані.

"Їхній бізнес дуже енергоємний, і в них у собівартості продукції електроенергія займає більше половини і тому для них це питання критичне. І вони дійсно страждають від сьогоднішньої схеми роботи енергоринку. І якщо ця схема не зміниться, ці компанії просто не будуть виробляти продукцію і тоді вони просто закриються і будуть вимушені звільнити своїх співробітників ", - додав Невмержицький.

Раніше повідомлялося, що працівники плавильних цехів ПАТ ЗЗФ звернулися з відкритими листами до Президента і народних депутатів України. У них просять втрутитися в ситуацію з розмірами тарифів для феросплавних підприємств.

Працівники ЗЗФ просять вищих посадових осіб держави "посприяти у встановленні справедливих тарифів на електроенергію, не вище ніж у конкурентів, а саме 0,32 грн. за квт, що відповідає статусу найбільш великих енергоємних підприємств".

Згідно з думкою директора заводу Павла Кравченка, якщо найближчим часом ЗЗФ не буде віднесений до 1-го класу споживачів електроенергії з відповідним зниженням тарифу, підприємство буде змушене почати скорочення з 1 серпня п. р. близько 2 тис. працівників.

Зараз ви читаєте новину «ЗЗФ має підстави вимагати перегляду тарифу на електроенергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі