четвер, 27 червня 2024 13:20

Євросоюз може повернути мита на українські товари - FT назвав розцінки

Євросоюз може повернути мита на українські товари - FT назвав розцінки
Мита можуть відновити з п'ятниці. Фото: Pexels

Європейський Союз планує з п'ятниці відновити мита на імпорт українського цукру та яєць.

Там збираються використати "екстрене гальмо", яке має заспокоїти фермерів-протестувальників. Про це пише Financial Times.

Минулого тижня відновили мита у розмірі €89 за тонну українського вівса. Вони будуть діяти до червня 2025 року. Аналогічне рішення щодо яєць і цукру ухвалять у п'ятницю, повідомили два джерела.

Раніше цього року країни-члени ЄС продовжили режим вільної торгівлі з Україною до 2025 року. Але запровадили застереження у відповідь на протести фермерів. ЄС запланував мита на українську птицю, яйця, цукор, овес, кукурудзу, мед і крупи, якщо їхня кількість перевищить середній рівень імпорту за період від початку другої половини 2021 року і до кінця 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС повертає мито на деяку українську продукцію

Овес цього рівня досягнув. З 1 січня імпортували понад 6440 т. Джерела кажуть, що яйця та цукор також досягли цього рівня. Мита мають становити €419 за 1т білого цукру і €339 за 1т цукру-сирцю. Яйця будуть коштувати додатково 30 центів за 1кг.

Торговий представник України Тарас Качка повідомив, що мита відповідають чинній угоді про вільну торгівлю, але український уряд веде переговори з Брюсселем про покращення умов торгівлі.

"Мета полягає в тому, щоб усунути всі двосторонні перешкоди, які не відповідають угоді", - сказав він.

У травні Європейський Союз схвалив продовження ще на рік торговельного "безвізу" для України.

ЄС запровадив відповідні заходи для торгівлі з Україною з червня 2022 року, щоб підтримати українських виробників та економіку в умовах, коли країна обороняється від російської агресії.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз може повернути мита на українські товари - FT назвав розцінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі