пʼятниця, 11 квітня 2014 15:02

Зволікання НБУ "валить" курс - експерт

Зволікання НБУ "валить" курс - експерт
Олександр Охріменко. Фото:telegraf

Валютні спекулянти заполонили вітчизняний ринок. Національний банк України повністю втратив контроль над курсом гривні.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олександр Охріменко.

За його словами, Нацбанк рефінансував вітчизняні банки, з початку року здійснив емісію гривні. За березень було надруковано 20 млрд грн. Ці гроші пішли на виплату депозитів.

"Виникла критична ситуація, коли головний банк країни не може вплинути на курс гривні. Натомість, цим займаються валютні спекулянти. Це і є головна причина послаблення гривні. Ні голова Нацбанку, ні голова Уряду не скаже, коли весь цей хаос зупиниться. Контроль втрачений повністю", - вважає Охріменко.

Він переконаний, що валютні спекулянти стали причиною такого різкого коливання гривні, а пасивна позиція Нацбанку тільки посилила негативні наслідки такого явища.

"Нам необхідно прийняти жорсткі постанови, які б в ручному режимі регулювали валютний ринок. Починаючи від нормативів і закінчуючи обмеженням використання валюти. Тут важлива підтримка Уряду, адже Нацбанк сам не здатен усе зробити. Треба внести зміни в закони, але не такі які уже приймались. Мова йде про справжні реформи, які б реально виштовхнули з України валюту", - зауважив економіст.

Зокрема, експерт вважає, що податки на депозит - не є дієвим та ефективним рішенням. Треба прийняти правильні закони, які стимулюватимуть людей тримати гроші в гривнях, а не бігти в паніці за валютою. Відповідну постанову Нацбанк може видати уже сьогодні. Закони за тиждень при бажанні реально прийняти, наголосив Охріменко.

Нагадаємо, Національний банк України встановив на сьогодні офіційний курс гривні на рівні 12,569 грн/$.

Таким чином він підвищив котирування національної валюти на 5 копійок, в порівнянні з попереднім значенням в 12,617грн/$, яке було рекордно низьким.

Вперше НБУ опустив офіційний курс гривні нижче 11 грн/$1 ще 1 квітня.

Глава НБУ Степан Кубів вважає, що готівковий курс гривні може підвищитися після отримання Україною кредиту від Міжнародного валютного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Зволікання НБУ "валить" курс - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі