вівторок, 01 квітня 2014 14:22

Жорсткої економії на населенні неможливо було уникнути - експерт

Жорсткої економії на населенні неможливо було уникнути - експерт
Соцвиплати уріжуть. Фото: vechnye-cennosti.ru

Заходів жорсткої економії, які визначені законом про запобігання фінансовій катастрофі, неможливо уникнути.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів незалежний експерт з питань фінансів Антон Січкар.

За його словами, по-перше, уряд мусив вдатися до непопулярних заходів через економічну ситуацію в країні.

"Урізання соціальних виплат було неминучим. У якій ситуації зараз Україна? Дефіцит держбюджету зріс удвічі і перевищив 5 мільярдів гривень. На рахунках Казначейства практично пусто. Економіка лише падає і найближчим часом ніякого її зростання не варто чекати. Платити просто об'єктивно немає з чого", - сказав фахівець.

По-друге, вважає Січкар, урізання соцстандартів було умовою надання зовнішніх кредитів.

"Підняття ціни на газ, скорочення соціальних виплат - умови МВФ. Фонд може дати кредит лише за умови збалансування держбюджету. Кабмін планує зекономити 3,6 мільярда гривень за рахунок соцвиплат. Це та цифра, яка, очевидно, вразила МВФ", - зазначив експерт.

Він висловив сумнів в альтернативних джерелах економії.

"Скорочення чисельності чиновницького апарату буде потрібним, але малоефективним. Продаж майна минулої влади теж не дасть значних коштів. Основним джерелом могла би бути боротьба з корупцією. Зниження її рівні дало би нам сотні мільярдів гривень. Але це тривалий процес, він йтиме роками. А кошти Україні потрібні вже зараз", - наголосив Січкар.

Експерт схвально оцінив підвищення акцизів на тютюнові вироби та алкоголь.

"Це продукція не першої потреби. За шкідливі звички у всьому цивілізованому світі платять дорого. Це дає значну частку доходів до держбюджету", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Жорсткої економії на населенні неможливо було уникнути - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі