понеділок, 07 грудня 2015 10:42

Завтра МВФ може змінити правила кредитування заради України

Завтра МВФ може змінити правила кредитування заради України
Фото: from-ua.com

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду розгляне питання про зміну політики щодо країн, які мають заборгованість перед офіційними кредиторами, 8 грудня.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Політика кредитування МВФ наразі виключає можливість фінансування країни, що має заборгованість перед офіційними кредиторами. Зняття цього обмеження дасть можливість Фонду продовжити кредитування України за чинною програмою, навіть якщо Київ заморозить виплату Росії по єврооблігаціях на суму в 3 млрд дол.

Перегляд політики кредитування, ймовірно, відбудеться в два етапи, говорив раніше офіційний представник МВФ Джеррі Райс. Спочатку проходить неформальне засідання ради директорів (воно, за даними Bloomberg, відбулося 23 листопада), потім - формальне.

МВФ до тепер не визначився зі статусом позики Росії Україні - комерційний або офіційний.

Міністерство фінансів РФ раніше заявило, що Росія подасть на Україну до суду, якщо позичальник у повному обсязі не виконає свої зобов'язання за єврооблігаціями 20 грудня.

Нагадаємо, що Росія позичила Україні 3 млрд дол. за президентства Віктора Януковича — в кінці 2013 року. Термін виплати закінчується в грудні 2015-го. Уряд України неодноразово називав ці гроші хабарем колишньому главі держави за непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

16 листопада президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва готова відстрочити платіж по боргу України на 2016-2018 роки по 1 млрд дол. на рік, якщо західні партнери нададуть гарантії. Однак уряд України офіційної пропозиції від Москви не отримав і продовжував наполягати на умовах реструктуризації, запропонованих й іншим кредиторам.

Зараз ви читаєте новину «Завтра МВФ може змінити правила кредитування заради України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі