четвер, 23 квітня 2020 10:20

Заробітчани пояснили, чому їм нецікаві кредити від уряду

Заробітчани пояснили, чому їм нецікаві кредити від уряду
За даними соціологічного дослідження "Рейтинг", лише 5% українців готові відкрити власний бізнес. Фото: slovoidilo.ua

Кабмін зацікавлений, щоб заробітчани залишилися працювати вдома. Планують давати їм пільгові кредити на бізнес. Gazeta.ua запитала заробітчан, які повернулися додому, за яких умов залишаться в Україні.

"Працював у Чехії на будівництві. Із трьома товаришами винаймали помешкання біля Праги. Заробляв близько 32 тисяч гривень. 20 тисяч гривень надсилав додому. За решту жив, при цьому не дивився на ціну продуктів. Коли приїхав в Україну, побачив, що жити тут дорожче. Насамперед дорогі ліки і вищі ціни в супермаркетах. Наприклад, пачка салату в Чехії коштувала 17-18 гривень, кілограм курятини – 80 гривень. Крупи теж дешевші. Та й рівень життя вищий. У нас була сучасна квартира. Власник двічі на рік за свій кошт робив косметичний ремонт. Відкривати в Україні бізнес не планую. Бо не маю впевненості, що уряд не передумає та не підніме через рік відсотки по кредиту. Повернуся назад, щойно відкриють кордони", - розповів Михайло Матвієнко з Івано-Франківська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від 20 тис. грн: де можна заробити під час карантину

Найбільше заробітчан працювали в Польщі. Вони також чекають відкриття кордонів.

"Працювала на складі, перебирала овочі на великі торговельні мережі. Повернулася лише через те, що закінчилася віза. Мала зарплату 600 євро, але при цьому не платила за житло. Трохи зіпсовані продукти власник віддавав задарма. Мали вдосталь овочів і фруктів на приготування їжі. Також надавали уніформу та обід, який складався з бутербродів і чаю. Спробувала влаштуватися на аналогічну роботу вдома. Зарплата втричі менша, і жодних бонусів. При цьому ще й робочий день довший на дві години", - каже Олена Бороздіна з Києва.

За даними соціологічного дослідження "Рейтинг", лише 5% українців готові відкрити власний бізнес.

"Усе залежить від того, які умови запропонує уряд на бізнес. Я відкрив би щось пов'язане з переробкою фруктів і овочів. Торік працював у службі перевезення і знаю, що українські ягоди цінують. Питання в умовах. Якщо даватимуть кредит під 1-3 відсотки, залишусь. Як ні – знову поїду працювати далекобійником за кордон. Офіційно зареєстрований в Німеччині, де працюю на фірму. На час карантину отримав допомогу 600 євро від їхнього уряду. Жодних звернень від мене не було. Моя мама в Україні досі чекає на одноразову добавку до пенсії в тисячу гривень", - додає Вадим Герасименко зі Львова.

Уряд працює над програмою "Нові гроші", в межах якої колишнім заробітчанам видаватимуть дешеві кредити для початку власної справи в Україні. За словами прем'єр-міністра, заробітчани не поїдуть з України, якщо їхня зарплата буде близько 600 євро.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани пояснили, чому їм нецікаві кредити від уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі