середа, 06 липня 2022 08:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Захід не побудує новий Маріуполь" – чи працюватиме план відбудови України

"Захід не побудує новий Маріуполь" – чи працюватиме план відбудови України
План розробляли не дуже ретельно, говорить Олексій Кущ. Фото: Facebook

План відбудови України, який підтримали 42 країни, – це перемога, яка засвідчує високий рівень партнерства. Але він має декілька проблемних моментів, які можуть вплинути на допомогу Україні в майбутньому Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

"Перемога – це те, що наші західні партнери готові піднімати це обговорення на такий високий рівень партнерства. Готові приділяти час і давати гроші на наше відновлення. Більше того, наші партнери хочуть всю готовність вкласти у конкретний план", – говорить Кущ.

З іншого боку, цей план – невчасний. А це гірше, якби він був поганим, наголошує економіст.

"У цьому випадку, він невчасний і не досить вдалий. Тому що ніхто не розробляв план Маршалла для Європи у 1942-1943 роках. Ми зараз знаходимося приблизно на цьому рівні. Ми не знаємо, як закінчиться війна. Всі віримо у перемогу, але остаточних наслідків та руйнувань не знаємо. Зараз відновлювати нічого не можна. Невчасний план для нас не дуже добре, тому що другий раз мобілізувати таку увагу до України буде важкувато", – каже Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є декілька проблем" – економіст пояснив, що не так із декларацією з відновлення України

План розробляли не дуже ретельно, додає економіст.

"Там, зокрема, кажуть, що ІТ-сектор складатиме 40 відсотків ВВП. Це нісенітниця. Або 200 мільярдів доларів на відновлення інфраструктури – хоча проєкти явно не тягнуть на таку суму. Головне, що у нас неправильно розуміють цей план відновлення. Він має бути партнерським із країнами Заходу. Вони мають отримувати вигоду від інвестицій в Україну. На жаль, цей план більше скидається на перелік наших бажань. Ми накидали все, що ми хочемо відновити за рахунок Заходу. Найбільша стаття плану – відбудова житлового фонду. Але ніхто не збудує нам новий Маріуполь. Це можемо зробити ми і нам на це можуть дати кредити і гранти", – додає Кущ.

У плані Маршалла має йтися про створення можливостей, пояснює економіст.

"Це відкриття ринків збуту у країнах Європи, США. Відкриття західними провідними компанія навчальних центрів, щоб українці отримали навички. Щоб компанії, які захочуть принести інвестиції, знаходили тут висококваліфікований персонал. У плані немає партнерства, можливостей, капіталізації економіки. Не визначили перелік галузей-драйверів нашої економіки", – наголошує Кущ.

На міжнародній конференції з відновлення України у швейцарському місті Лугано ухвалили підсумкову декларацію. Глави держав та урядів, міністри і високі представники зобов'язалися підтримувати Україну на її шляху до відновлення від початку і до довгострокового відновлення, сказав прем'єр Денис Шмигаль. Протягом шести тижнів разом із понад 3 тис. експертів, посадовців, парламентарів напрацювали реформи і запропонували проривні проєкти по 24 напрямках.

Зараз ви читаєте новину «"Захід не побудує новий Маріуполь" – чи працюватиме план відбудови України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі