пʼятниця, 07 серпня 2020 10:33

Заборгованість Пенсійного фонду постійно зростає, - аналітики

Заборгованість Пенсійного фонду постійно зростає, - аналітики
Кошти з Єдиного казначейського рахунку використовують, аби перекрити діру в надходженнях. Фото: pixabay.com

За даними казначейства, у липні 2020 року Пенсійний фонд отримав рекордний розмір позик - 17,8 млрд грн. При цьому протягом місяця він погасив позик на 16,1 млрд грн.

Такі кошти з Єдиного казначейського рахунку використовують, аби перекрити діру в надходженнях.

Із початку року Пенсійний фонд уже отримав позик на суму 85,2 млрд грн, з яких погасив лише 72,2 млрд грн. Таким чином, обсяг непогашеної заборгованості Пенсійного фонду перед ЄКР сягнув уже 13 млрд грн. І він постійно зростає, стверджують аналітики Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської школи економіки.

На початку червня залишок непогашених позик складав 9,2 млрд грн, на початку липня - 11,38 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсія зросте на 685 грн: хто та коли отримає доплати

Обсяг непогашеної заборгованості зростає з березня. Одна з можливих причин - карантин і пов'язаний із цим дозвіл в окремих випадках не платити чи платити із затримкою ЄСВ. Як наслідок - зменшення відрахувань до Пенсійного фонду. За нормального функціонування державних установ позички на покриття касових розривів мають бути відсутні.

Відповідно до оприлюдненого Пенсійним фондом звіту, доходи від ЄСВ за 6 місяців 2020 року виконано на рівні 44% від річного плану надходжень від ЄСВ.

Міністерство соціальної політики України на 2021 рік ставить перед собою амбітне завдання щодо підвищення пенсій.

Зараз ви читаєте новину «Заборгованість Пенсійного фонду постійно зростає, - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі