четвер, 29 листопада 2012 15:02

ВВП України має щорічно зростати на 5%, щоб економіка розвивалася - експерт

ВВП України має щорічно зростати на 5%, щоб економіка розвивалася - експерт
Ігор Бураковський каже, що економічне становище далеке від ідеалу.

Річне зростання внутрішнього валового продукту (ВВП) України має становити 5-7% упродовж 4-5 років, щоб економіка країни розвивалася.

Про це розповів директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський у ефірі "Ера-FM".

"Що стосується економічної ситуації в Україні в 2012 році, то вона, звісно, дуже далека від такої, яку ми хотіли би мати. Якщо подивитися на економічну динаміку, то вже в другому кварталі 2012 року було зрозуміло, що українська економіка входить у легку депресію. Далі депресивні тенденції посилилися. На сьогодні можемо говорити, що якщо все відбуватиметься так, як і зараз та без шоків, то ми вийдемо на економічне зростання менше 1%. Це позитивний факт, адже краще мати маленький плюс, ніж взагалі нічого. З іншого боку, для вирішення економічних проблем українська економіка має розвиватися темпом 5-7% протягом майбутніх 4-5 років", - зазначив Бураковський.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, ВВП України в третьому кварталі 2012 року впав на 1,3% порівняно з третім кварталом 2011 року, тоді як в першому кварталі зростання склало 2%, у другому - 3%. На думку більшості економістів, в четвертому кварталі поточного року економіка країни продовжить падіння.

Уряд заклав у держбюджет-2012 прогноз зростання реального ВВП на 3,9% і з урахуванням прогнозної інфляції 7,9% оцінювало номінальний ВВП в 1,5 трлн грн. За підсумками січня-жовтня замість інфляції зафіксовано дефляцію 0,3%. При цьому до теперішнього часу цей макропрогноз-2012 офіційно не переглядався.

Зараз ви читаєте новину «ВВП України має щорічно зростати на 5%, щоб економіка розвивалася - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі