середа, 04 травня 2022 22:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Восени в Росії буде повномасштабна фінансова криза" – економіст

"Восени в Росії буде повномасштабна фінансова криза" – економіст
Санкційні пакети потрібні, щоб максимально знищувати Росію економічно, наголошує Олексій Кущ. Фото: comments.ua

Шостий пакет санкцій проти Росії, який готуються прийняти у Європі, – це третина шляху, щоб втихомирити агресора. Наразі у Російської Федерації є можливості підвищувати ставки. А санкції поступово примушують її цього не робити. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

"Санкції не мають разового ефекту. Це такий багаторівневий процес. Думаю, що буде більше десяти різних санкційних пакетів. Ми знаходимось десь у першій третині.Завдання санкцій полягає в тому, що примусити Росію відмовитися від ескалації війни та застосування негуманних методів ведення бойових дій. Наразі у РФ є можливості підвищувати ставки. А санкції примушують її цього не робити", – говорить Кущ.

У Росії зараз залишилося кілька інструментів ескалації, додає економіст.

"Перший – загальна мобілізація. Другий – застосування хімічної, біологічної зброї. Третій – тактичний ядерний удар. Всі вони для нас несуть величезні ризик. Санкції приймають саме для того, щоб не допустити цієї ескалації. Це літо стане вирішальним. Тому що восени у Росії буде повномасштабна фінансова криза. Вони втратять до 10 відсотків ВВП. Доходи населення зменшаться на 20-25 відсотків. Інфляція буде вище 10 відсотків. Початок прозріння буде десь з листопада-грудня. Після кількох років почнуться безповоротні зміни – Росія перетвориться на зразок Ірану чи КНДР. Сил на ведення війни з кожним роком все меншатиме, бо від них йдуть західні технології. Залишаться тільки погрози", – говорить Кущ.

Санкційні пакети потрібні, щоб максимально знищувати Росію економічно, наголошує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін – щур із бомбою": експерт оцінив можливість застосування ядерної зброї Росією

"З одного боку, цінник ведення війни має максимально зростати. З іншого – щоб можливості для війни у Росії були мінімальні. Один з ключових факторів санкцій – це енергетичне ембарго. Це ключове, що є в новому пакеті санкцій. У короткостроковій перспективі Європа має відмовитися від російської нафти. А для таких країн як Словаччина та Угорщина введуть довші терміни, враховуючи їх специфіку", – каже Кущ.

Вимога від Європи швидко відмовитися від всіх російських енергоресурсів не дуже раціональна з нашого боку, додає економіст.

"Якщо ЄС швидко та одночасно відмовиться від російського газу, то зануриться у потужну економічну кризу. І потужності для допомоги нам будуть меншими. Фактор рівня життя у Європі може впливати на політичні вподобання. Політики, що виступають за нормалізацію стосунків із Росією, можуть набирати більшої популярності. Нам це не потрібно", – наголошує Кущ.

Відключення "Сбербанку" від системи банківських переказів SWIFT – це суттєвий удар по Росії, пояснює економіст.

"Разом із тими банками, проти яких вже ввели санкції і ще введуть, це близько 50 відсотків валютних вкладів населення. Технічний доступ до цих грошей може значно погіршитися. Це десятки мільярдів доларів, які належать пересічним росіянам. Це їх міра відповідальності за політичну позицію. Це може бути сильний кроком для зміни суспільних настроїв", – наголошує Кущ.

Європейська комісія надала членам ЄС проєкт шостого пакету санкцій проти Росії. Новий пакет передбачає поступову заборону на імпорт російської нафти протягом шести-восьми місяців. Винятки мають бути для Угорщини та Словаччини, які сильно залежать від неї. Їм має бути дозволено продовжити імпорт нафти до кінця 2023 року. Найбільший російський банк "Сбербанк" відключать від системи банківських переказів SWIFT.

Для ухвалення санкцій необхідно одноголосне рішення 27 країн ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Восени в Росії буде повномасштабна фінансова криза" – економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі