середа, 06 грудня 2017 15:57

Владі потрібні не реформи, а лише їх профанація заради отримання кредитів - експерт

Владі потрібні не реформи, а лише їх профанація заради отримання кредитів - експерт
Економічний експерт Дмитро Марунич вважає, що Україна не виконує взятих на себе зобов'язань з ряду економічних реформ. Фото: rian.com.ua

Україна може залишитися без фінансової допомоги Заходу, оскільки не виконує взятих на себе зобов'язань з ряду економічних реформ. Про це у своєму блозі пише співголова Фонду енергетичних стратегій, економічний експерт Дмитро Марунич.

Він нагадав, що нещодавно Україна остаточно втратила можливість отримати 600 млн євро фіндопомоги ЄС, а політика Києва у сфері проведення реформ була піддана критиці на саміті Східного партнерства. Про це ж в ході непублічних зустрічей заявляють нашій владі і Всесвітній банк, і ЄБРР, і Посольство США, і МВФ.

Йдеться, наприклад, про створення кредитного реєстру проблемних позичальників для ідентифікації шахраїв і зупинки зростання кількості проблемних кредитів. "Його влада зобов'язалася створити ще 2015 року. Норма про нього міститься в тексті меморандуму з ЄС на отримання макрофінансової допомоги", - нагадав експерт.

При цьому, за словами Марунича, до осені поточного року не було зроблено нічого. "І лише перед візитом президента на саміт Східного партнерства документ поспішно внесли до ВР і прийняли в першому читанні. А в профільному комітеті його колишній керівник Сергій Рибалка з експертами розробив такий проект ще в 2016 році. Однак документ так і пролежав на полиці", - зазначив експерт.

"Це яскравий приклад того, що влада потрібні не самі реформи, а лише їх профанація заради отримання кредитів", - додав він.

Ще одна реформа, яку чекає захід - закон про захист прав кредиторів. "Загальновідомо, що в Україні дуже складно стягнути навіть законний обов'язок з позичальника. Дві третини кредитів не повертаються. Неповернуті кредити - це депозити пенсіонерів та інших громадян, які банк потім не в змозі повернути. Чи потрібен закон, який дозволить банкам повертати ці борги? Звичайно! Парламент двічі провалив цей законопроект", - нагадав експерт.

За його словами, переконати депутатів проголосувати намагався глава профільного комітету ВР Сергій Рибалка. "НБУ навіть не "опустився" до того, щоб поспілкуватися з главами фракцій. При цьому прийняття законопроекту стало однією з вимог меморандуму з МВФ", - додав експерт.

Аналогічна ситуація з державними банками. "Мінфін управляє вже більш ніж половиною банківської системи. Хто при владі розуміє, що робити з Приватбанком, Ощадбанком через рік, два, п'ять? Хто бачив стратегію розвитку держбанків? У Мінфіну руки не дійшли. А документи для оздоровлення і зміцнення фінансової системи, які напрацьовані в профільному комітеті, навіть не виносять до сесійнийного залу", - відзначає експерт.

На його думку, коли відповідні законопроекти були розроблені і глава фінансово-банківського комітету вийшов з ними в сесійний зал, його звільнили з посади під відверто надуманим приводом, через питання, які він піднімав.

"Мова йде про відповідальність банкірів і керівництва НБУ за виведення з ринку десятків банків і за виведення з них сотень мільярдів гривень. Не секрет, що ряд банків закрили дуже швидко з політичних або корисливих мотивів, щоб розподілити їх власність, а деякі штучно тримали на плаву місяцями для того, щоб з них встигли вивести гроші. А потім поклали десятки мільярдів боргів на плечі всіх громадян, за рахунок яких де факто виплачують депозити через Фонд гарантування вкладів", - резюмував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Владі потрібні не реформи, а лише їх профанація заради отримання кредитів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі