вівторок, 05 травня 2020 10:44

Видатки на медицину зростуть удвічі: в уряді пояснили, як зберігатимуть галузь

Видатки на медицину зростуть удвічі: в уряді пояснили, як зберігатимуть галузь
Фінансування медицини зросте до 6% ВВП. Фото: pixabay

Усі медичні заклади 2020 року мають отримати фінансування на рівні не менше, ніж 2019-го. Цього пообіцяв домогтися голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький на пресбрифінгу 5 квітня щодо фінансування медичної галузі в Україні.

Він зазначив, що 2020 року, враховуючи кризу спричинену коронавірусом, найбільш пріоритетним питанням є збереження медичних кадрів.

"Тому вносимо зміни до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення, що дозволить усім медичним закладам отримати на рівні не менше, ніж 2019-го", – заявив Радуцький.

Він стверджує, що додатково фінансуватимуть екстрену медичну допомогу, лікування коронавірусної інфекції, інфарктів та інсультів.

При цьому Радуцький заявив, що у планах перегляд розмірів фінансування медицини на 2021 рік.

"Ми витрачаємо на медицину приблизно 3 відсотки ВВП. В умовах дефіциту фінансування жодна реформа не матиме успіху. Тому комітет здоров'я нації наполягає на необхідності збільшення фінансування системи охорони здоров'я наступного року вдвічі – до 6 відсотків ВВП. Процес формування бюджету 2021-го вже розпочався, і ми закликаємо уряд переглянути розмір фінансування медицини. 6 відсотків ВВП на медицину наступного року має стати спільною метою всіх громадян", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 300% зарплати для лікарів: у МОЗ знайшли винних у невиплатах

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов додав, що медичну реформу ніхто не згортатиме.

"Наша команда працює над тим, щоб не було масового звільнення лікарів і закриття лікарень.

Це не означає, що збираємося згортати реформу. Навпаки її треба реалізувати. Але суттєво змінивши, враховуючи українські реалії та виправивши допущені, під час планування, помилки", – сказав він.

Також учасники брифінгу зазначили, що уряд додатково знайде 11 млрд грн на зарплати для медиків.

"Для багатьох категорій медичних працівників, це підвищення заробітної плати до 50 відсотків", – зауважив Радуцький.

В україні кожен 5-й інфікований коронавірусом - медик. 16 лікарів померли від інфекції. МОЗ пообіцяло медпрацівникам, які борються з коронавірусом, збільшити зарплати до 300%. Однак працівники лікарень скаржаться на невиплату коштів. Минулого тижня медичний персонал Київської міської клінічної лікарні №8 вийшов на протест - відмовляються під час епідемії працювати за зарплату 3-5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Видатки на медицину зростуть удвічі: в уряді пояснили, як зберігатимуть галузь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі