780 грн коштуватимуть продукти для великоднього кошика цього року. Торік він обходився в 620 грн.
Вартість за середніми цінами на ринках і в супермаркетах України порахували в Інституті аграрної економіки.
"Цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м'який і твердий сири, хрін і сіль обійдуться українцям на 25,8 відсотка дорожче, ніж торік", – розповів Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".
Домашня паска коштуватиме 120 грн/кг. У магазинах і супермаркетах великодня випічка обійдеться дорожче. Паска подорожчала через підвищення цін на яйця, цукор, борошно й вершкове масло. Також подорожчала тваринницька продукція. На ціни вплинуло зменшення світового врожаю зернових, подорожчання енергоресурсів і харчів через карантин.
"Неочікувано дорогим складником святкового кошика стали яйця – 38 гривень за десяток. Це на 90 відсотків більше за березень торік. Домашня ковбаса коштує 230-305 гривень, буженина – 230-280. Порівняно з 2020 роком, вартість буженини зросла в середньому майже на 22,7 відсотка, а домашньої ковбаси – на 10,2 відсотка. Сало обійдеться в 90-132 гривень", – додав Юрій Лупенко.
Твердий сир — 200-268 грн/кг, вершкове масло — 180-230, м'який сир — 100-120 грн. Вартість хріну не змінилася – 14 грн за 250 г. Пляшка вина "Кагор" зараз коштує 80-135 грн.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великодній понеділок у західному обряді: традиції та заборони
"Якщо купувати ще помідори, огірки, яблука, червоне вино, витрати зростуть до 963 грн. Загальна вартість великоднього кошика становить 6-7 відсотків середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20-22 відсотки середньої пенсії", – підсумував Юрій Лупенко.
Торік найдешевше зібрати кошик на Великдень змогли жителі Тернопільської області. Набір із традиційних м'ясних продуктів, сиру, яєць, паски, вершкового масла, м'якого сиру, свіжих овочів, яблук і вина там коштував 683 грн.
Коментарі