субота, 09 вересня 2017 06:30

В управління української ГТС планують зайти 4 міжнародні інвестиційні компанії

В управління української ГТС планують зайти 4 міжнародні інвестиційні компанії
В українську ГТС планують зайти 4 компанії. Фото: Ліга

Чотири великі світові компанії зацікавилися входженням в українську газотранспортну систему.

Про це в ефірі "5 каналу" розповів керівник НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"В нас є чотири конкретні інтересанти. Це чотири великі газові компанії в світі. Дві з них входять в категорію найбільших. Вони є власниками, операторами великих систем в Європі. Для них це стратегічно цікаво, це потенційно фінансово цікаво. Вони прийшли до нас і проводять з нами перемовини щодо того, які можуть бути умови входження в українську ГТС", - сказав він.

За словами Коболєва, ініціатива йшла від української сторони і два роки тому не було жодної зацікавленості.

"Інтерес з'явився тільки тоді, коли стало очевидно, що за рахунок цього механізму можна зупинити "Північний потік-2", - сказав керівник "Нафтогазу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль озвучив умови збереження транзиту газу через Україну

Російський "Газпром" та його європейські партнери уклали угоду про проект "Північний потік-2" у 2015 році. Його планували запустити до 2019-го – аби постачати газ до країн ЄС та подвоїти обсяги постачань до Німеччини.

Чимало країн Східної Європи, а також США висловили занепокоєння, що газопровід може обмежити маршрути поставок та енергетичну безпеку ЄС. Інша проблема – газопровід підірве транзитну роль України, позбавить її зборів у кілька мільярдів доларів.

Тим часом у "Нафтогазі" переконують, що з 2020 року транзит російського газу територією України буде втричі-вчетверо дешевшим, ніж "Північним потоком-2".

Зараз ви читаєте новину «В управління української ГТС планують зайти 4 міжнародні інвестиційні компанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі