вівторок, 06 березня 2012 21:14

В Україні вже з'явилося очікування дефіциту бензину - експерт

В Україні вже з'явилося очікування дефіциту бензину - експерт

Підвищення цін на нафтопродукти в Україні пов'язане як із зовнішніми, так і внутрішнім факторами.

Про це сказав заступник директора аналітичного центру "Експертна рада" Гліб Простаков у ефірі "Ера FM".

Так, зовнішнім фактором він назвав підвищення світових цін на нафту.

"Як і минулого року, головною причиною зростання в нинішньому році є подорожчання світових цін на нафту. Відомо, що зараз ціна на нафту марки Brent подолала психологічну планку в 120 доларів за барель. Чому психологічну? Бо рік тому Світовий банк сказав: для того щоб світова економіка стабільно виходила з кризи, їй потрібна ціна на нафту не вища, ніж 120 доларів за барель", - сказав він.

Говорячи про ситуацію в Україні, експерт зазначив:

"Безумовно, є ще й внутрішні чинники, такі як підвищення акцизів цього року на 9%. На тлі просідання світових цін наприкінці минулого року ми практично не відчули підвищення цін на заправках. Зараз, коли ціна нафти істотно зросла, акцизи свою частину в підвищенні теж візьмуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов купив шахту "Білозерська"

За його словами, всередині країни вже з'явилося очікування можливого дефіциту палива.

"В Україні воно зумовлене тим, що українська нафтопереробка практично зупинена. З 1 березня перестав працювати Лисичанський НПЗ, який забезпечував, зокрема, північний схід країни нафтопродуктами. Зараз в Україні ми маємо один працюючий завод з шести - Кременчуцький ", - розповів Простаков, додавши, що потужності Щебелинського НПЗ не задовольняють потреби українського ринку.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вже з'явилося очікування дефіциту бензину - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі