пʼятниця, 23 березня 2018 11:22

В Україні темпи зростання економіки перевершили прогнози

Зростання ВВП України за 2017 рік перевершило більшість прогнозів і становить 2,5%.

"Маючи фінальну цифру ВВП, ми порахували співвідношення державного і гарантованого боргу до ВВП. Таким чином, перший раз з 2011 року цей відсоток зменшився і став наближатися до "безпечного" значення в 60 відсотків", - написав у Facebook заступник міністра фінансів Юрій Буца.

Автор: Facebook
  У 2017 році держборг до ВВП склав 61,5%
У 2017 році держборг до ВВП склав 61,5%

Причиною цього став низький рівень дефіциту бюджету. У результаті виникла менша потреба в запозиченнях.

"Суттєвий ріст співвідношення боргу до ВВП 2014 року відбувся в основному завдяки послідовній політиці фанатів "долара по вісім". Це призвело до різкої девальвації, коли валютних резервів не вистачило", - наголосив Буца.

На сьогодні монетарна політика НБУ і політика Мінфіну щодо зменшення валютної компоненти держборгу мінімізує ризики повторення такого сценарію в майбутньому.

7 грудня 2017 року Верховна Рада прийняла проект держбюджету 2018 року. Зростання реального ВВП заклали на рівні 3%. Водночас прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що зростання ВВП може бути понад 3%.

Зараз ви читаєте новину «В Україні темпи зростання економіки перевершили прогнози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі