пʼятниця, 27 травня 2022 20:05

Спецтема: Війна Росії проти України

В Україні просять Німеччину скасувати винятки для "Північного потоку-1"

В Україні просять Німеччину скасувати винятки для "Північного потоку-1"
Оператор ГТС України та Нафтогаз звернулися до Німеччини. Фото: Pexels

Оператор ГТС України та Нафтогаз звернулися до Міністерства економіки Німеччини та регулятора BNetzA з проханням скасувати винятки у законодавстві для газопроводу "Північний потік-1".

Винятки базувалися на тому, що цей газопровід сприятиме зміцненню безпеки постачання газу до Європи з Росії, принципам ринкової конкуренції та енергетичної солідарності, повідомив керівник українського оператора Сергій Макогон, пише "Інтерфакс-Україна".

"Але ми бачимо, що Росія повністю порушує такі принципи. Ми знаємо, що вони створили штучний газовий дефіцит минулого року, що вони в односторонньому порядку наполягають на оплаті за газ у рублях, що Росія в односторонньому порядку призупинила постачання газу до Польщі, Болгарії та Фінляндії", - йдеться у зверненні.

Макогон вказав, що РФ захопила частину територій України з газотранспортною інфраструктурою.

"Тому ми бачимо, що підстави, на яких давалися ці винятки для ПП1, наразі уже не відповідають дійсності. Ми пропонуємо німецькому уряду переглянути ці винятки та фактично призупинити або суттєво обмежити постачання газу до Європи через ПП1", - додав Макогон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік-2" помер - німецький уряд

Європейські споживачі при ухваленні рішення не постраждають не постраждають. Є достатньо вільних потужностей для транзиту російського газу до ЄС, зокрема через ГТС України.

Євросоюз може втрутитися в ринок та обмежити ціни на природний газ. Зробить це в тому випадку, якщо Росія суттєво обмежить чи перекриє потік. Такий крок стане частиною пакету заходів із заміни імпорту російського газу після вторгнення РФ на територію України.

Зараз ви читаєте новину «В Україні просять Німеччину скасувати винятки для "Північного потоку-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі