четвер, 06 жовтня 2011 10:09

В Україні подорожчає яловичина - експерти

В Україні подорожчає яловичина - експерти

В Україні загострюється проблема забезпечення споживачів яловичиною.

Про це заявили в Українській аграрній конфедерації.

Якщо у 2003 році у структурі виробництва м'яса яловичина займала 51%, то за вісім місяців поточного року - лише 7%. Такі структурні зміни відбулися не тільки за рахунок збільшення виробництва свинини та м'яса птиці, але і за рахунок катастрофічного зниження обсягів виробництва яловичини. За останні сім років її виробництво знизилося на 60%, з 284 тис. тонн у 2003 році до 112 тис. тонн у 2010 році, зазначив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.

За його словами, останнім часом Україна знижує імпортозалежність по м'ясу. Поступово нарощуються обсяги виробництва та експорту м'яса птиці та свинини. З січня по серпень 2011 року обсяги експорту птиці збільшилися у 1,5 разу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становили 35,1 тис. тонн та майже зрівнялися з обсягами імпорту, що за зазначений період знизилися на 70% і становили 37,1 тис. тонн. Такий активний експорт, темпи нарощування якого перевищували темпи зростання виробництва, зумовлений зростанням експортної ціни на 20% від минулорічного рівня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хай ліпше згниє, а за безцінь не віддам": Ціни на овочі обвалилися

Свинини було експортовано 7,2 тис. тонн, що майже у 94 рази перевищує минулорічний показник. Обсяги імпорту знизилися на 30% і становили 46,9 тис. тонн. Експортна ціна свинини знизилася на 16%, імпортна - збільшилася на 6%.

Експорт яловичини знизився на 18% до 9,1 тис. тонн, обсяги імпорту залишилися на рівні попереднього року і становлять 2 тис. тонн. Особливістю 2011 року є збільшення експорту охолодженої яловичини  в 11 разів - з 0,2 до 2,2 тис. тонн, та зменшення обсягів експорту мороженої яловичини з 10,9 до 6,9 тис. тонн. Ціни на імпортовану морожену яловичину зросли більш ніж у 2 рази, на експортовану - на 40%.

З урахуванням обсягів виробництва, експорту та імпорту загальна пропозиція м'яса на внутрішньому ринку протягом січня-серпня становила 743 тис. тонн, знизившись на 6% у порівнянні з аналогічним показником минулого року, у тому числі за рахунок зменшення пропозиції яловичини на 26%, м'яса птиці - на 6% та збільшення пропозиції свинини на 2%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні пророкують дефіцит вівса та гороху

Ці фактори дають підстави очікувати подальшого зростання ціни на яловичину, вважають в УАК. Перевищення темпів зростання експорту м'яса птиці у порівнянні з темпами його виробництва теж свідчить про можливість подальшого зростання ціни. А от зміни на ринку свинини формують думку про стабілізацію цінових параметрів, а можливо, і зниження цін на свинину.

"Отже, в Україні складається катастрофічна ситуація щодо забезпечення населення яловичиною. За 2010 рік українці спожили лише 9,8 кг яловичини. А у 2011 році цей показник, виходячи з тенденцій, погіршиться, так як і погіршуватиметься ситуація з виробництвом молока, якого українці споживають на половину менше від рекомендованої норми. Це має привернути увагу уряду. Саме зараз, коли продовжується активна робота над проектом бюджету на 2012 рік, необхідно врахувати максимальну підтримку виробників молока та м'яса ВРХ, що у 2011 рік майже відсутня", - зазначив Ярославський.

Зараз ви читаєте новину «В Україні подорожчає яловичина - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі