вівторок, 16 серпня 2022 17:01

В Україні не працюватиме третина цукрових заводів – що відомо

В Україні не працюватиме третина цукрових заводів – що відомо
Цукрові заводи не будуть працювати через ціну на газ. Фото: Pexels

Цього року не працюватиме третина цукрових заводів України.

Вони зупиняться через війну й високі ціни на газ, повідомляє Укрцукор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожчали овочі, яйця і гречка: як ще змінилися ціни на продукти

"Цього року ще 10 заводів не працюватимуть, тобто запустяться тільки 22 цукрових заводи в усій Україні", – ідеться в повідомленні.

Європейські ціни на газ перевищили $2 тис. за 1 тис. куб/м. Це основна причина, чому частина заводів не запуститься, коли 1 вересня почнеться новий сезон.

Фермери цього року засіяли цукровими буряками 180 тис. га. З цього можна виробити 1,08 млн т цукру. Україна виробила близько 1,3 млн т бурякового цукру 2021 року.

На початку сезону виробництва цукру 2022-2023 років в Україні буде близько 470 тис. т буряку. Це разом з очікуваним виробництвом покриє як місцеві потреби, так і експорт, кажуть у Міністерстві сільського господарства.

В Україні порівняно з 2021 роком найбільше подорожчали овочі – на 101,6%. Пальне й мастила стали дорожчими на 77,7%, проїзд автомобыльним пасажирським транспортом – на 37,2%.

В Україні до кінця 2022-го зросте вартість продуктів. Експерти прогнозують підвищення цін на 10-15%. Зокрема, на ринках і в магазинах зростатимуть ціни на хліб, молоко й м'ясо. Сезонні овочі до середини вересня натомість дешевшатимуть. Про це розповів економіст Олег Пендзин.

Зараз ви читаєте новину «В Україні не працюватиме третина цукрових заводів – що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі